AFERA PRISLUŠKIVANJE

ŠPIJUNSKI SKANDAL Merkel šalješefa tajne službe u Bijelu kuću, SAD tvrdi: 'Obama ništa nije znao'

Berlin poručuje da neće prijeći preko špijuniranja kancelarke kao da se ništa nije dogodilo
 AFP

Njemačka šalje svoje najviše dužnosnike iz obavještajnog sektora u SAD kako bi istražili optužbe da je američka vlada špijunirala kancelarku Angelu Merkel.

Također, njemački će obavještajci održati sastanak s dužnosnicima Bijele kuće i agencijom NSA, optuženom da je prisluškivala mobitel Angele Merkel kako bi Amerikancima dala prednost u diplomatskim dogovorima s Njemačkom, no nije naveden datum posjeta.

Politički skandal koji je poljuljao odnose između Washingtona i njegovih saveznika u Europi tako se nastavlja, a potez Berlina pokazuje kako neće odustati i prihvatiti trenutačne američke isprike te nastaviti kao da se ništa nije dogodilo.

PANDORINA KUTIJA Amerikanci prisluškivali 35 stranih državnika

Američki ugled poljuljan je ovom aferom u kojoj praktički svaki dan izranjaju nove informacije o opsežnosti američkog špijunskog programa kojim se nadziru i najviši čelnici prijateljskih zemalja.

Američka vlada, doznalo se proteklih tjedana i mjeseci putem zviždača Edwarda Snowdena koji je dokumente dostavio siteu WikiLeaks, špijunira ne samo svoje građane i velike institucije poput UN-a već i primjerice brazilsku predsjednicu Dilmu Rousseff, francuske građane, dužnosnike EU, Španjolsku, Italiju...

Među špijuniranima je, prema pisanju medija, 35 svjetskih čelnika. Osim njemačkog izaslanstva, u Washington stiže i delegacija Europskog parlamenta jer su i oni među metama špijunaže. Nijemci su u protestu Washingtonu istaknuli kako imaju dokaze da taj program traje još od vremena Georgea W. Busha.

Iako je američki vrh najprije negirao te optužbe, pod sve većim pritiskom vlada će morati javno iznijeti svoja stajališta i reakcije na optužbe. Obamini glasnogovornici istaknuli su da Obama nije imao saznanja o navodnom špijuniranju Merkel, no komentatori se pitaju kako je moguće da predsjednik nije obaviješten o djelatnosti agencije NSA, s obzirom na to da afera Snowden traje mjesecima. Dužnosnici u Washingtonu europske su partnere uvjeravali da ih ne špijuniraju niti će ih špijunirati u budućnosti.

Njemačka i Brazil inicirale su usvajanje rezolucije UN-a o zaštiti osobnih sloboda, kojom bi se jamčilo da će države poštovati privatnost, dom, obitelj i privatnu prepisku, no u njoj neće spominjati SAD.

Njemačka i Francuska već su ranije objavile da žele znati što se sve događalo u prošlosti te postaviti pravila za buduća ponašanja kako bi se izbjeglo međusobno prisluškivanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 11:26