NADGLEDALA IH NSA

ŠPIJUNSKI SKANDAL Facebook i Yahoo tuže SAD

Yahoo i Facebook predali tužbu specijalnom sudu za programe inozemnog obavještajnog nadgledanja, poznatom pod akronimom FISA
 Davor Pongračić/CROPIX

WASHINGTON - Internetske tvrtke Yahoo i Facebook pridružile su se Microsoftu i Googleu te pokrenuli tužbu protiv vlade u Washingtonu zbog programa nadgledanja koje provodi Nacionalna sigurnosna agencija (NSA), a koje je otkrio zviždač Edward Snowden.

Yahoo i Facebook predali tužbu specijalnom sudu za programe inozemnog obavještajnog nadgledanja, poznatom pod akronimom FISA. Tvrtke traže da im sud dopusti da objave broj zahtjeva za dostavom podataka koje svake godine od njih traži NSA.

Sličan su zahtjev u lipnju predali Microsoft i Google, koji su u ponedjeljak svoj zahtjev nadopunili i sada traže da im se dopusti objava podataka o broju zahtjeva po šestomjesečnim razdobljima.

AMERIČKA AGENCIJA NSA ŠPIJUNIRALA I GOOGLE 'Nismo to koristili za krađu poslovnih tajni'

Zakon kompanijama zabranjuje da otkriju koliko podataka dostavljaju vlastima, a to kod njihovih klijenata stvara nepovjerenje, stoji u zahtjevu Yahooa.

Tvrtka navodi kako se, poput drugih u svojoj branši, našla pod intenzivnim povećalom javnosti zbog svog "sudjelovanja" u vladinim programima nadgledanja.

"Yahoo se nije mogao u potpunosti uključiti u raspravu o tome je li vlada pravilno koristila svoje ovlasti jer je vlada Yahoou zabranila da o tome govori", stoji u zahtjevu.

Kompanija tvrdi da su mediji, posebice Guardian i Washington Post, netočno tvrdili da NSA u sklopu svog programa Prism može izravno skupljati informacije sa servera.

"Nemogućnost Yahooa da odgovori na izvještaje u medijima naštetilo je njegovom ugledu i potkopalo njegov biznis ne samo u SAD-u nego i širom svijeta. Yahoo ne može odgovarati na takva izvješća samo općenitostima", navodi kompanija.

Slične argumente u svom zahtjevu iznio je i Facebook.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 07:04