OTKRIĆE TELEGRAPHA

ŠPIJUNSKI RAT 'Rusi su lagali: Snowden je kontaktirao Kremlj mnogo prije dolaska u Moskvu'

Ako se informacija pokaže točnom, to bi pobilo ruske službene izjave o ‘potpunom šoku’, nakon slijetanja Snowdena u Moskvu
 AFP/Youtube

Britanski Telegraph objavio je kako je “zviždač” Edward Snowden kontaktirao rusku vladu mnogo prije dolaska u Moskvu, gdje mu je odobren politički azil.

To, piše list, govori o mogućnosti postojanja snažnije povezanosti između Amerikanca koji je otkrio Wikileaksu američke tajne o špijunskom programa u stranim zemljama. Informaciju je prvi objavio ruski Kommersant.

Snowden je stupio u kontakt s Rusima više dana prije ukrcaja na let za Moskvu 23. lipnja. Proveo je dva dana u ruskoj ambasadi u Hong Kongu gdje je stigao pobjegavši od sudskog progona u SAD-u. Trideseti rođendan proslavio je, 21. lipnja, u ruskoj ambasadi.

Ako se informacija pokaže točnom, to bi pobilo ruske službene izjave o ‘potpunom šoku’, nakon slijetanja Snowdena u Moskvu i tvrdnje da nije ‘kreiralo situaciju oko Snowdena”.

Prema riječima jednog ruskog izvora, Snowden jest proveo dva dana u ruskom predstavništvu, no sam je prišao ruskim vlastima nakon što je kupio kartu za Havanu s presjedanjem u Moskvi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 12:23