NEPROCJENJIV

Špijuni u Kijevu objavili dosad neviđene snimke, sve stavili na mreže: ‘Onaj tko kontrolira otok - kontrolira jug zemlje!‘

Lokacija je, na neki način, obilježila ovaj krvavi rat

Prizori napada na Zmijski otok

 /Screenshot X

Do sada neviđene snimke koje je u nedjelju objavila ukrajinska sigurnosna služba pokazuju kako kijevske snage preuzimaju ključnu crnomorsku ispostavu od Rusije prije dvije godine.

Ukrajinske snage, uključujući kijevsku sigurnosnu službu SBU, ‘izvele su jedinstvenu i izuzetno važnu operaciju‘ na Zmijski otok u lipnju 2022., priopćio je SBU u objavi u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram u nedjelju, prenosi Newsweek.

Moskovski lovci gađali su Zmijski otok u prvim satima invazije koja je započela 24. veljače 2022. Ali ukrajinsko osoblje na otoku brzo je postalo poznato odgovoru na zahtjeve ruskog ratnog broda za predaju.

Sukobi između ruskih i ukrajinskih trupa oko Zmijskog otoka ponovno su dospjeli na naslovnice prošlog lipnja, kada je Ukrajina povratila predstražu nakon što je Rusija rekla da se povlači s otoka i nazvala to ‘gestom dobre volje‘.

- Ruske oružane snage dovršile su svoje zadatke na Zmijskom otoku i povukle tamo stacionirani garnizon, rekao je glasnogovornik ruskog Ministarstva obrane krajem lipnja.

Na snimci koju je SBU objavio u nedjelju, nešto što izgleda kao ukrajinske trupe približava se Zmijskom otoku i puca na mete. Snimka pokazuje kako se borci iskrcavaju na otok i probijaju se kroz srušene zgrade dok pucaju iz oružja.

Operacija se sastojala od nekoliko faza, priopćio je SBU te su dodali da je ‘ponovno zauzimanje Zmijskog otoka bilo od strateške važnosti jer je od tada počelo postupno premještanje neprijatelja iz Crnog mora‘.

Šef ukrajinske vojne obavještajne agencije GUR, Kyrylo Budanov, ranije je rekao da je Zmijski otok strateški zbog civilnih, vojnih i trgovinskih razloga.

- Tko ga god kontrolira, može u svakom trenutku blokirati kretanje civilnih plovila u svim smjerovima prema jugu Ukrajine i napasti zapadnu Ukrajinu, rekao je Budanov sredinom svibnja 2022.

Zmijski otok se nalazi blizu Rumunjske u sjeverozapadnom Crnom moru, gdje je Ukrajina uspjela uspješno ugroziti rusku Crnomorsku flotu koja djelomično djeluje iz ruske baze Sevastopolj, na zapadnom rubu anektiranog Krimskog poluotoka, piše Newsweek.

Prema nekim je izvještajima Kremlj planirao novu vojnu bazu u luci Ochamchire u odcijepljenoj gruzijskoj regiji Abhaziji.

Zapadne obavještajne službe procijenile su da je Rusija ograničila svoju aktivnost u sjeverozapadnom Crnom moru, premještajući svoja sredstva istočnije u svoju bazu Novorosijsk. Moskva je također uložila u novu zaštitu svoje flote stacionirane u bazi, budući da je Kijev nastojao proširiti svoj domet na te objekte.

- Ograničili smo rusku flotu na zaljev Novorosijsk, rekao je šef SBU-a Vasyl Maliuk krajem svibnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 08:48