HISTERIJA

Specijalni izaslanik WHO-a za koronu zalaže se za ‘vječne mjere‘: ‘Znate li vi koliko ima gadnih virusa?!‘

Doktor Nabarro je kazao da neke mjere trebaju dugoročno ostati na snazi
David Nabarro
 Fabrice Coffrini/AFP

Države diljem svijeta ne bi trebale ukinuti sve korona mjere, upozorio je doktor David Nabarro, specijalni izaslanik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za COVID-19, prenosi iNews.

Nabarro je kazao da će pojava novih varijanti koronavirusa i dalje stvarati probleme, te da neke mjere protiv koronavirusa trebaju dugoročno ostati na snazi.

- Morat ćemo i dalje prakticirati fizičko distanciranje, do određene mjere ćemo morati nositi maske, paziti na higijenu te tako štititi one koji su najugroženiji, sve dok postoje ovi gadni virusi, bez obzira jesmo li cijepljeni ili ne - kazao je Nabarro, zalažući se praktički za vječne 'mjere'.

Nabarro, poznat po svojim osebujnim istupima koji često graniče s otvorenim histeriziranjem, komentirao je i najavljeno ukidanje svih mjera u Velikoj Britaniji od 19. srpnja te kazao da nije dobro ukinuti sve isti dan.

- Moj savjet je, a on se temelji na proučavanju ovakvih stvari tijekom godina, jest da nije 'cool' samo tako odbaciti preventivne mjere određenog datuma jer se nadamo da će to biti povezano s manjim rizikom - rizici će i dalje ostati - kazao je Nabarro.

Novi britanski ministar zdravstva Sajid Javid kazao je da ukidanje svih mjera 19. srpnja ujedno i njihov kraj te da će ljudi morati naučiti živjeti s virusom koji će, prema izračunima, godišnje dovoditi do 20.000 smrtnih slučajeva, a što je tamošnjim vlastima očito prihvatljiva brojka.

Uspjeh cijepljenja u Velikoj Britaniji pridonijelo je vladinom inzistiranju na ukidanju mjera. Do sada je više od 44,5 milijuna ljudi, odnosno 85 posto odrasle populacije u Velikoj Britaniji primilo barem prvu dozu cjepiva, a veliki porast registriranog broja zaraženih tzv. delta sojem nije rezultirao dramatičnim porastom hospitalizacija i smrtnih slučajeva pa vodeći znanstvenici zaključuju da je došlo do prekida poveznice između broja slučajeva i hospitalizacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 10:59