POMOĆ DO 100 MLRD. EURA

Španjolski premijer Rajoy: Nije bilo pritiska na mene radi dobivanja europske pomoći bankama

Službeni london pohvalio je plan pomoći Francuskoj, ali francuski premijer Ayrault misli da 'neće biti dovoljan'
 AP

MADRID - Predsjednik španjolske vlade Mariano Rajoy rekao je u nedjelju da nije bilo nikakva pritiska na njega radi pružanja europske financije pomoći bankarskom sektoru u Španjolskoj, već je on štoviše "vršio pritisak" na svoje europske partnere kako bi dobio pomoć.

Odgovarajući na tiskovnoj konferenciji na pitanja o postojanju pritisaka, Rajoy je rekao: "Nitko nije vršio pritisak na mene i, ne znam smijem li to reći, ja sam bio taj koji sam vršio pritisak jer sam htio kreditnu liniju kako bih riješio velik problem koji ovdje imamo", prenosi France Presse.

Rajoy je još 28. svibnja u jednom od rijetkih javnih nastupa zanijekao potrebu pomoći izvana, rekavši da "neće biti nikakva spašavanja (bankarskog sektora) izvana".

Postignut dogovor Španjolske i eurozone: Ostale članice spremne su pomoći u iznosu do 100 milijarda eura

Španjolska, koja je u subotu zatražila europsku pomoć za svoje banke, treba ovih dana odrediti koliki joj je iznos potreban i to će možda učiniti prije važnih izbora u Grčkoj 17. lipnja koji bi mogli donijeti poremećaj u eurozoni.

Potonja je izrazila spremnost "pozitivno odgovoriti na zahtjev za pomoć" španjolskom bankovnom sektoru i dokapitalizirati ga s iznosom do 100 milijarda eura.

"To je maksimalni iznos", istaknuo je u subotu ministar gospodarstva Luis de Guindos, dodavši da je u tom iznosu "predviđena sigurnosna marža".

Tim paketom pomoći treba se pomoći španjolskim bankama koje su oslabljene nakon pucanja nekretninskog mjehura 2008. kojemu su bile jako izložene. Španjolska je dugo vjerovala da će se sama moći izvući, ali je na kraju ipak morala zatražiti pomoć.

Ovo je četvrti paket pomoći za neku od zemalja eurozone od početka krize koncem 2009., nakon Grčke, Irske i Portugala.

London pohvalio europski plan pomoći Španjolskoj

Britanski ministar vanjskih poslova William Hague pohvalio je u nedjelju dogovor koji su dan ranije postigle zemlje eurozone kako bi pomogle Španjolskoj da dokapitalizira svoje banke, podsjetivši da London neprestano traži od eurozone "odlučne mjere".

"Zadovoljni smo onim što smo čuli o zajmu eurozone španjolskom bankovnom sektoru", rekao je Hague, u razgovoru za privatnu postaju Sky News.

"Nikada nismo prestali zahtijevati od eurozone odlučne mjere radi njezine stabilizacije, napose potporu Europske središnje banke bankovnom sustavu, tješnju suradnju između zemalja eurozone, veće fiskalno usklađivanje i, primjerice, uvođenje euroobveznica", dodao je.

Što se tiče španjolskog bankovnog sektora, Hague je također rekao da je britanska vlada predvidjela "izvanredne mjere" kako bi pomogla brojnim Britancima, većinom umirovljenicima, koji žive u Španjolskoj. No nije htio reći ništa više.

Velika Britanija, čije je gospodarstvo u recesiji, jedna je od dviju zemalja EU-a koje su odbile ugovor o proračunskoj disciplini koji obvezuje potpisnike na veću disciplinu i bolju kontrolu javnih financija.

Ayrault: Pomoć Španjolskoj je dobra odluka, ali to neće biti dosta

NANTES - Francuski premijer Jean-Marc Ayrault ocijenio je u nedjelju da je pomoć koju je Europska unija ponudila Španjolskoj "dobra odluka", ali da će biti potrebna "daljnja pomoć radi poticanja rasta".

"Odluka da se Španjolskoj pomogne je dobra, ali će biti potrebna daljnja pomoć kako bi se potaknuo rast i podupro projekt koji će povratiti povjerenje europskih naroda", kazao je premijer.

"U toj će zadaći biti važan francuski glas. Što više Francuzi budu pružili potporu Narodnoj skupštini svojim jasnim glasovanjem, to će se francuski glas bolje čuti", poručio je na biralištu u Nantesu, gradu gdje je gradonačelnik i kandidat za zastupnika u prvom krugu parlamentarnih izbora što se održavaju u nedjelju 10. lipnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 19:31