PEDRO SANCHEZ

Španjolski premijer: ‘Nemojte nositi kravate! To je trenutno najbolja mjera za uštedu energije, i ja je prakticiram‘

Ja ne nosim kravatu, a isto sad očekujem i od svojih ministara, ali i javnih dužnosnika te radnika u privatnom sektoru, rekao je

Pedro Sánchez

 JAVIER SORIANO/AFP

U posljednjih nekoliko tjedana Europa bilježi rekordno visoke temperature. Tako je u petak u Madridu izmjereno 36, a u Sevilli 39 stupnjeva Celzijevih.

Zato je španjolski premijer Pedro Sánchez pozvao radnike u javnom i privatnom sektoru da prestanu nositi kravate kako bi se uštedjela energija tijekom vrućina, objavio je BBC.

Sánchez je, naime, rekao kako će njegova vlada u ponedjeljak usvojiti hitne mjere za uštedu energije dok europske zemlje nastoje postati manje ovisne o ruskome plinu nakon izbijanja rata u Ukrajini. Na konferenciji za novinare u Madridu, španjolski premijer istaknuo je kako on ne nosi kravatu, a isto sad očekuje i od svojih ministara, ali i javnih dužnosnika te radnika u privatnom sektoru.

- Ovakvim potezom ljudi će ostati ‘hladniji‘ i time će se smanjiti troškovi energije jer će se rjeđe koristiti klima uređaji. To znači da svi možemo štedjeti energiju - rekao je.

Španjolska nije prva zemlja koja je poduzela ovakav korak. Japan je još 2011. godine predstavio svoju kampanju "Super Cool Biz", koja je poticala uredske radnike da ljeti nose laganiju i prozračniju odjeću.

I političarima u Ujedinjenom Kraljevstvu nedavno je rečeno da mogu odbaciti svoje jakne dok su u Donjem domu.

Španjolski dekret o uštedi energije uključuje i odredbu prema kojoj se sva klimatizirana poduzeća pozivaju da svoja vrata drže zatvorenima gdje god je to moguće kako bi se spriječilo rasipanje energije. Slično pravilo ovih dana uvedeno je i u Francuskoj.

Nove mjere su dio plana Europske komisije vrijednoga 210 milijardi eura za jačanje obnovljive energije i smanjenje ovisnosti europskih zemalja o ruskome plinu.

Toplinski valovi postali su češći, intenzivniji i traju dulje zbog klimatskih promjena koje je uzrokovao čovjek. BBC piše kako se svijet već zagrijao za oko 1,1 stupanj Celzijev od početka industrijske ere, a strahuje se da će temperature nastaviti rasti.

Nedavni toplinski valovi uzrokovali su više od 500 smrtnih slučajeva u Španjolskoj u posljednja dva tjedna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 00:16