DRUGO LICE DIPLOMACIJE

Španjolska protjerala dva ruska diplomata špijuna

Djelovanje dvojice diplomata nije bilo u skladu s njihovim statusom
 AFP

MADRID - Španjolska je danas priopćila da je protjerala dva ruska diplomata te da je službena Moskva reagirala na isti način.

Rusija odgovorila

Sve se dogodilo prije mjesec dana kad je Madrid zatražio da dva tajnika iz ruske ambasade odu “jer njihovo djelovanje nije bilo u skladu s njihovim statusom”. Ta se fraza koristi kad je riječ o diplomatima za koje je otkriveno da se bave špijunažom. Inače, uobičajeno je da zemlja čiji su diplomati otjerani reagira na isti način.

Ugledni dnevni list El Pais je objavio da su se tajnici bavili ponajprije gospodarskom špijunažom. Inače, ovih je dana ruski premijer Vladimir Putin izjavio da bi se ruske obavještajne službe trebale fokusirati upravo na prikupljanje što više osjetljivih tehnoloških informacija kako bi pomogli u modernizaciji zemlje. No, ruski je premijer ipak istaknuo kako je važno da se pri tom djelovanju ne smiju kršiti zakoni drugih zemalja.

Slučaj je zatvoren

Španjolsko je ministarstvo vanjskih poslova istaknulo kako obje vlade smatraju da je slučaj zatvoren te da će ministrica vanjskih poslova Trinidad Jimenez 17. siječnja posjetiti Moskvu, kako je bilo planirano. Rusija je ove godine doživjela velik udarac kad je SAD razbio mrežu 10 špijuna među kojima je bila i Ana Chapman. U zamjenu za agente Moskva je pustila zatočene špijune CIA i MI6.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 00:31