NEVJEROJATNA SNIMKA

Spaljena zemlja, vojnici u rovovima i grad duhova: ‘Ne, ovo nisu prizori iz Prvog svjetskog rata‘

Osvojiti Bahmut za Ruse u ovom trenutku više je važno radi moralne pobjede, nego što im je taj grad strateški važan

Bitka za Bahmut

 Screenshot/Twitter

O tome što se događa oko grada Bahmuta, na istoku Ukrajine već smo pisali. Riječ je o vjerojatno posljednjem gradu koji bi Rusi u Ukrajini u ogledno vrijeme mogli zauzeti. A ako je suditi prema posljednjim snimkama koje je podijelilo Ukrajinsko ministarstvo obrane, ono što se tamo zbiva podsjeća na sukobe kakvi su se vodili u Prvom svjetskom ratu.

‘Ne ovo, nije scena sa snimanja novog filma Sama Mendesa (op.a. aludira se na film 1917 čija radnja se zbiva u Prvom svjetskom ratu), već rovovi ispred Bahmuta, gdje naša vojska mjesecima odbija ruske napade‘, stoji u objavi Ukrajinaca ispod tvita.

Ukrajinski vojnici tako ukopani u rovove na spaljenoj zemlji, iza kojih se prostire grad duhova, uspijevaju odbiti napade ruske vojske. Bahmut je jedno od rijetkih mjesta oko kojih se Rusija ne povlači jer očajnički treba nešto što bi moglo promijeniti narativ rata u njihovu korist, a ukrajinski pukovnik Sergij Čerevatji, glasnogovornik ukrajinskog Istočnog zapovjedništva, skeptičan je oko toga imaju li Rusi uopće u ovome trenutku dovoljno ljudi ili opreme da zauzmu ovaj grad. Dio analitičara smatra kako je ipak osvojiti Bahmut za Ruse u ovom trenutku više važno radi moralne pobjede, nego što im je taj grad uistinu strateški bitan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:28