VELIKI PREOKRET?

Šok za Ruse: Situacija se mijenja diljem fronte, Ukrajinci drže liniju, a sve zahvaljujući - Češkoj!

Iako prva isporuka granata nabavljenih uz prosredovanje Češke dolazi u lipnju, Ukrajinci su već počeli trošiti svoje rezerve

Borbe u Ukrajini

 Not Supplied/Willwest News/Profimedia/Not Supplied/willwest News/profimedia

Na sigurnosnoj konferenciji u Münchenu 18. veljače, zamjenik češkog ministra obrane za obrambenu politiku i planiranje, Jan Jires, iznenadio je svoju publiku kada je objavio da je njegova vlada detektirala 800.000 topničkih granata "koje se nalaze u nezapadnim zemljama", potencijalno uključujući Južnu Koreju.

Za 1,5 milijardi dolara Češka bi mogla kupiti granate i poslati ih u Ukrajinu kako bi se okončalo potencijalno katastrofalni manjak topničkog streljiva, što je nastupilo kada su Rusiji naklonjeni republikanci u američkom Kongresu blokirali daljnju američku pomoć Ukrajini, što je krenulo od listopada.

Tri tjedna kasnije, 8. ožujka, češki predsjednik Petr Pavel potvrdio je da je skupina od 18 zemalja - bez ikakvog sudjelovanja Sjedinjenih Država - u potpunosti financirala kupnju streljiva.

Dobre vijesti su se nastavile nizati. Kako su implicirali češki dužnosnici, a nedavno je potvrdio The Wall Street Journal, Česi su ubrzo pronašli dodatnih 700.000 granata koje su koštale još 1,8 milijardi dolara. Ukrajinski saveznici, kako ocjenjuje analitičar Forbesa David Axe, stoje u redu za financiranje.

Ukrajinski dužnosnici već planiraju kako će raspodijeliti i rasporediti svoju vatrenu moć. A najmanje jedan od njih, slavni topnički časnik kodnog imena Arty Green, rekao je kako očekuje da će ukrajinski artiljerci s novoisporučenim granatama postići više od onoga što ruski topnici mogu postići sa svojim vlastitim, potencijalno većim pošiljkama granata iz Sjeverne Koreje. "Rukujemo učinkovitije s našim topništvom", rekao je Green u nedavnom intervjuu.

Ukrajinski topnici ubojitiji od ruskih

Jedna granata koju ciljano ispali ukrajinska haubica, u prosjeku ubije više Rusa nego što jedna neselektivno ispaljena ruska granata ubije Ukrajinaca, tvrdi Green.

Utjecaj češke topničke inicijative već se osjeća duž fronte od 1000 kilometara. U najgorim danima ukrajinske artiljerijske krize, u veljači, ukrajinski topnički sustavi su ispaljivali tek 2000 granata dnevno, što je samo petina onoga što su ispaljivali Rusi. Upravo je nedostatak streljiva jedan od razloga zašto ukrajinski garnizon u istočnom ukrajinskom gradu Avdiivki, na kraju nije imao drugog izbora nego se sredinom veljače povući, donijevši Rusima njihovu jedinu veliku pobjedu na bojnom polju ove zime.

No, golemi problem u vezi streljiva sada se smanjuje, a ukrajinske brigade drže liniju duž cijele bojišnice nanoseći razorne i u krajnjoj mjeri, kako navodi Axe, neodržive gubitke ofenzivnim ruskim postrojbama. U posljednje vrijeme, kako stoji dalje, nije neobično da Rusi u jednom danu izgube do tisuću ljudi i desetke oklopnih vozila.

Prva isporuka granata nabavljenih uz češko posredovanje trebala bi stići tek u lipnju, no čini se da su ukrajinski topnici, znajući da je novo streljivo na putu, zagrabili u svoje posljednje rezerve granata za hitne slučajeve. Kad se zbroje svi izvori artiljerijskih granata za Ukrajinu, postaje jasno zašto su neki dužnosnici u Kijevu bili spremni izgovoriti, po prvi put u mnogo mjeseci, riječ "ofenziva".

S druge strane, malo je vjerojatno da ukrajinske oružane snage mogu mobilizirati dovoljno svježih vojnika ove godine za veliki napad - za to bi im vjerojatno trebale stotine tisuća novih regruta. No, samo spominjanje ofenzive pokazatelj je da ukrajinska kriza s topništvom završava, a raspoloženje u Kijevu se popravlja, unatoč tome što prema Kremlju, kako navodi Axe, prijateljski nastrojeni republikanci u SAD-u, nastavljaju s uskraćivanjem pomoći.

Rusi i dalje u golemoj prednosti

Europska unija je prošle godine obećala milijun granata, ali debelo kasni s isporukom. No, uskoro bi trebala stići milijunta granata, ako već nije stigla. Administracija američkog predsjednika Joea Bidena prošlog je tjedna detektirala 300 milijuna dolara uštede iz prethodno odobrenog ugovora za pomoć Ukrajini i iskoristila ih za plaćanje jedne skromne pošiljke granata. Istovremeno, Ukrajina dobiva male serije streljiva putem bilateralnih međudržavnih poslova s nekim od svojih europskih saveznika. Također, Ukrajina proizvodi neke topničke granate u vlastitim tvornicama.

Sve u svemu, navodi Axe, moguće je da Kijev ove godine nabavi više od dva milijuna granata, što je dovoljno da topnički sustavi ukrajinskih snaga ispaljuju najmanje 6000 komada dnevno sve do Nove godine.

To je jako puno granata, ali i dalje manje nego što Rusija vjerojatno može nabaviti. Ruske tvornice proizvode oko dva milijuna granata godišnje, a Moskva je od Sjeverne Koreje do sada primala velike pošiljke streljiva - možda čak dva milijuna granata tijekom 2023. i moguće još oko milijun od početka 2024. godine.

No, puno sjevernokorejskih metaka su ‘ćorci‘, no i kad se oni oduzmu od ukupne brojke, Rusi još uvijek imaju dovoljno granata da ih ispale čak 10.000 dnevno, što je za nekoliko tisuća više od maksimuma koji bi Ukrajinci mogli ispaliti do kraja godine.

Ipak, Arty Green kaže da nije zabrinut. "Mi smo kreativniji, pametniji", rekao je on o svojim topnicima. Pritom je, zaključuje David Axe, očito na što misli - kako se artiljerijska kriza produbljavala krajem prošle godine, mreža od stotina malih radionica diljem Ukrajine pojačala je proizvodnju malih dvokilogramskih FPV dronova (dronovi s ‘pogledom iz prvog lica‘, kod kojih pilot vidi sve što bilježi kamera), od kojih svaki može nositi oko pola kilograma eksploziva na udaljenost veću od tri kilometra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 19:58