PROMJENA SPOLA U KATOLIČKOJ GIMNAZIJI

Šok na početku školske godine: Naš profesor s praznika se vratio kao - profesorica!

I direkcija i pedagoški djelatnici o svemu su obaviješteni još prošle godine, dok su roditeljima i njegovim učenicima prošli tjedan poslana pisma u kojima je detaljno objašnjenja situacija kako bi se izbjegao šok po povratku u školske klupe
Osijek, 020209.Ucenici Trgovacke skole tijekom subotnje dopunske nastave na kojoj se ucenici strukovnih skola pripremaju za polaganje drzavne mature.Foto: Igor Sambolec / CROPIX
 Igor Sambolec / CROPIX

NANTES - Kada se početkom srpnja pozdravljao sa svojim učenicima, bio je muškarac, dva mjeseca kasnije, na početku nove školske godine, pojavio se kao žena! Naime, muškarac 40-ih godina, profesor tehnologije i industrijskih znanosti s dugogodišnjim stažem u jednoj katoličkoj gimnaziji u gradu Nantesu, u zapadnoj Francuskoj, odlučio je konačno ostvariti svoje snove i postati žena, o čemu je oduvijek maštao budući da se od rođenja u tijelu muškarca osjećao zarobljenim.

Obavijestio nadležne

Profesor, čiji identitet zbog osjetljivosti slučaja nije objavljen, zasad je službeno promijenio tek ime i izgled, a u mjesecima koji slijede predstoji mu kompliciran operacijski zahvat koji će mu ukloniti i posljednju prepreku kako bi ovaj profesor konačno postao profesorica. O svojoj je namjeri nadređene obavijestio još prošle godine, navodi u svojoj priči lokalni francuski list Presse Océan. Promjenu identiteta svojega profesora potvrdila je jučer i direkcija katoličke gimnazije Saint-Stanislas koja u tome ne vidi ništa neobično. Riječ je o srednjoškolskoj ustanovi koja je jedna od najstarijih katoličkih gimnazija u tom francuskom gradu, osnovana još 1829. godine. Direktor gimnazije Dominique Foucault objasnio je kako je promjena identiteta profesora njegov osobni i legitimni izbor te kako gimnazija s time nema nikakvih problema sve dok profesionalno obavlja svoj posao.

Saznali prošle godine

I direkcija i pedagoški djelatnici o svemu su obaviješteni još prošle godine, dok su roditeljima i njegovim učenicima prošli tjedan poslana pisma u kojima je detaljno objašnjenja situacija kako bi se izbjegao šok po povratku u školske klupe te reakcije zbog eventualne neupućenosti. Predstavnik roditelja također smatra da je promjena identiteta profesorov osobni izbor. Na svoje radno mjesto profesor je došao još u ponedjeljak, dan ranije nego što je u Francuskoj predviđen jesenski povratak u školske klupe, kako bi kolege upoznao sa svojim novim izgledom žene!

Već drugi slučaj

Treba reći da je to drugi slučaj promjene identiteta u posljednje dvije godine u francuskoj regiji Loire-Atlantique. Najprije ime i izgled, a kasnije i spol promijenio je i profesor fizike, također u privatnoj srednjoškolskoj ustanovi Saint-Dominique u pitoresknom gradiću Saint-Herblainu. Otišavši na ljetne praznike, klince je u srpnju 2010. pozdravio Vincent, da bih ih na početku nove školske godine u rujnu dočekala Martine.

Didier Groleau, pomoćnik ravnatelja biskupije za katolički nauk u regiji Loire-Atlantique, potvrdio je da ni s jednim od dvaju slučajeva zasad nije bilo nikakvih problema i da je sve proteklo u najboljem redu. Također je potvrdio da je škola uz odobrenje profesora učinila sve kako bi se unaprijed i na odgovarajući način o slučaju informirali svi oni koje se promjena njegova identiteta izravno tiče.

Francuzi izuzetno tolerantni prema različitostima

Ljudska prava u Francuskoj, barem u pojedinim sredinama i segmentima društva, neprestano bilježe napredak. Službeni natpis na svim školama Sloboda, jednakost, bratstvo (Liberté, Égalité, Fraternité) nije samo školska dekoracija i nekadašnja deviza Francuske revolucije, već uporište ima i u praksi. Reakcije na najnovije slučajeve promjene identiteta samo su potvrda relativno visokog stupnja tolerantnosti prema različitostima. Po pitanju ljudskih prava Francuska će svakako otići još dalje nakon usvajanja zakona koji bi i homoseksualnim parovima trebao omogućiti da sklapaju brakove i usvajaju djecu, a o čemu bi već u listopadu trebao raspravljati francuski parlament.

Taj je zakon jedno od temeljnih predizbornih obećanja francuskoga predsjednika Françoisa Hollandea.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2024 18:47