ŠPIJUNSKI SKANDAL

Snowden: 'Nisam očekivao da ću izazvati sve ovo'

Iako je mjesto boravka najtraženije američkog prebjega Edwarda Snowdena nepoznato, novinari NY Timesa ipak su napravili s njim razgovor preko 'šifriranog i tajnog' e-maila
 Screenshot/YouTube

Iako je mjesto boravka najtraženijeg američkog prebjega Edwarda Snowdena nepoznato, novinari NY Timesa ipak su napravili s njim razgovor preko 'šifriranog i tajnog' e-maila, a on im je kazao kako kod sebe više nema ni jedan dokument koji je ukrao iz Nacionalne agencije za sigurnost (NSA) gdje je radio.

- Sve sam dokumenta dao novinarima još u Hong Kongu. U Rusiju nisam ponio čak ni jednu jedinu fotokopiju. Rusima nisam predao ni jedan jedini dokument, poručio je Snowden, kazavši kako bi eventualna predaja dokumenata ruskim tajnim službama bila protivna 'javnom interesu' zbog kojeg je to i napravio.

Snowden je kazao kako je 'zaštitio tajne dokumenta i od Kineza'.

- Vjerojatnoća da su Rusi ili Kinezi dobili bilo kakve dokumenta koje sam uzeo jednaka je nuli, kazao je samouvjereno Snowden, upozorivši da mu se takve stvari ne podmeću, jer CIA dobro zna da 'ja ne surađujem ni s ruskim ni kineskim obavještajnim službama'.

- Mislim da su ti tajni programi kojima se prati i uhodi ljude putem interneta nezakoniti i predstavljaju veću opasnost za nacionalne interese SAD-a, nego to što sam ja sve to otkrio javnosti, kazao je Snowden. On je potvrdio da je u njemu dugo sazrijevala ideja o tome da s onim što je otkrio radeći u CIA-i i NSA-i izađe u javnost , još tamo 2008. kada je radio u Ženevi u 'specijalnom tehničkom odjelu CIA-e'. Priznao je da ni sam nije mogao pretpostaviti kakvu će reakciju imati njegovo otkriće ta da je nadišla svako njegovo očekivanje.

Snowden je zato morao bježati iz SAD-a. Prvo je otišao u Hong Konga, odakle je ovog ljeta stigao u Moskvu. Nakon gotovo mjesec dana boravka u tranzitnoj zoni moskovskog aerodroma Šeremetjevo Rusi su mu dali privremeni azil i on se trenutno nalazi Moskvi ali na nepoznatoj lokaci

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 00:23