POKOLJ U PARTY PUSTINJI

Snimke prikazuju tisuće izraelskih partijanera kako bježe: ‘Upali su na festival, ima mrtvih, još uvijek se skrivamo‘

Jedan video prikazuje razmjer užasa u pustinji - Izraelce kako viču, trče i ulaze u automobile i palestinske teroriste kako upadaju na festival

pustinja

 /Twitter

Stotine Izraelaca u panici su u subotu ujutro pobjegli s glazbenog festivala na otvorenom na jugu Izraela nakon napada palestinskih militanata. Kaos je izbio, kako se može vidjeti na snimkama s društvenih mreža, u pustinji kod kibuca Re‘im u blizini Pojasa Gaze. Na glazbenom je festivalu sudjelovalo najmanje tisuću izraelskih partijanera, a dio njih je odsjedao u kampu u pustinji.

Hamas je rano u subotu pokrenuo veliki napad na Izrael s tisućama ispaljenih raketa i neviđenim napadom naoružanih napadača na pogranične zajednice. Zasad je ubijeno najmanje 40 Izraelaca diljem zemlje, a stotine su ranjene.

Očevici s trance festivala u pustinji, nalik Burning Manu, rekli su da je Hamas prvo ispalio rakete, a nakon toga su uslijedili pucnjevi u gomilu te su stotine sudionika počele bježati s mjesta napada. Prema zasad nepotvrđenim informacijama, najmanje jedna osoba je poginula, a izraelski mediji izvještavaju o desecima ranjenih, te stotinama koji se i dalje skrivaju od napadača u pustinji.

Jedan od sudionika, po imenu Daniel, rekao je da je prvo čuo ‘crvenu sirenu‘, odnosno uzbunu za rakete. Zatim je uslijedio kaos, kaže, posebno s vozilima koja su pokušavala izaći. "Kad se počelo pucati, mi smo pobjegli. Još uvijek se skrivamo i čekamo spas", rekao je za The Jerusalem Post.

Jedan video na X-u (Twitteru) skupio je preko 300.000 pregleda i prikazuje razmjer užasa u pustinji, Izraelce kako viču, trče i ulaze u automobile dok pokušavaju pobjeći s mjesta događaja. Prikazuje i palestinske teroriste kako upadaju na festival.

Noya Reuven, 20-godišnja posjetiteljica festivala, za The Times of Israel opisala je stanje masovne panike govoreći da su tisuće partijanera trčale do svojih vozila dok su iznad njih letjele rakete. Dva je sata pokušavala pobjeći u svom automobilu, a onda je skrenula na malu sporednu cestu i dočepala se sela južno od Nitzane.

Glazbeni festival održan je u vrijeme Sukota, Blagdana sjenica, židovskog hodočasničkog blagdana kojim se svaku jesen obilježava putovanje židovskog naroda prema obećanoj zemlji. Festival je počeo u petak oko 23 sata i nastavio se cijelu noć, a posjetitelji su bili Izraelci između 20 do 40 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 20:18