MALTRETIRANJE NA CESTI

SNIMKA ŠAMARČINE ŠOKIRALA NACIJU Djevojka progovorila o brutalnom napadu: 'Prvo mi je dobacivao, a onda me pljusnuo jer sam mu rekla da prestane'

 
 Screenshot / YouTube

Francuska je studentica progovorila o napadu koji je nedavno doživjela na ulicama Pariza. Kad je muškarcu koji ju je gnjavio rekla da prestane, on joj je uzvratio šamarom, a sve je snimila nadzorna kamera.

Marie Laguerre je hrabro podijelila snimku nadzorne kamere na kojoj se vidi kako joj muškarac u prolazu odvali šamarčinu ispred jednog pariškog kafića i pred brojnim svjedocima.

Video se proširio internetom upravo u trenutku kad francuska vlada želi početi provoditi ideju naplaćivanja kazni na licu mjesta nasilnicima, odnosno bilo kome tko na ulici na bilo koji način zlostavlja ili maltretira drugoga. ‘Prve bismo kazne trebali podijeliti ove jeseni’, rekla je državna tajnica za jednakost spolova Marlene Schiappa.

Prekršitelji će plaćati novčanu kaznu između 90 eura (oko 660 kuna) i 750 eura (oko 5.500 kuna). Novi je zakon izglasan u svibnju, a ovaj bi tjedan trebao biti potvrđen.

‘Ne mogu šutjeti i ne smijemo šutjeti’

22-godišnja Laguerre u intervjuu je za francuski radio u ponedjeljak detaljno objasnila što se dogodilo tog dana pred kafićem. Ona se tog utorka vraćala s posla kad joj je dotični počeo dobacivati proste i ponižavajuće komentare te pritom proizvoditi ‘seksualne’ zvukove.

‘Nije to bilo prvi puta. Ni taj dan, ni taj tjedan, ni taj mjesec. Sve mi se skupljalo. Kad mi je dobacio prosti komentar, rekla sam mu da zašuti, nisam mogla izdržati i naljutila sam se.

Zbog toga se i muškarac razjario te bacio pepeljaru na nju. Na svu sreću, neuspješno. Promašio ju je za nekoliko centimetara. Nakon još nekoliko izmijenjenih uvreda, muškarac je krenuo za njom i sustigao je, a upravo je taj trenutak snimila nadzorna kamera kafića. Snažno ju je udario u lice, a potom je nastavio urlati na nju.

‘Znala sam da će me udariti. Mogla sam pobjeći, ali to mi nije dolazilo u obzir. Nisam htjela spuštati pogled i sigurno se neću ni zbog čega ispričavati’, rekla je Marie.

I dok su se ljudi, koji su se slučajno našli na terasi kafića, suočili s muškarcem i pokušavali ga urazumiti, ona je brzo otišla doma. Međutim, gotovo se odmah odlučila vratiti, uzeti izjave od svjedoka i obratiti se policiji.

Svi koji su svjedočili neugodnoj sceni, rado su joj pomogli i rekli su joj da je njezina reakcija normalna. Vlasnik kafića joj je ustupio snimku nadzorne kamere da pomogne policiji u hvatanju napadača i dosad je ona pogledana više od milijun puta, piše BBC.

Laguerre kaže da joj je bilo teško obraniti se od takve agresije, ali budući da to proživljavaju sve žene, vrijeme je da netko kaže ‘dosta je’.

‘Ne mogu šutjeti i ne smijemo šutjeti’, napisala je na Facebooku.

Marlene Schiappa je također komentirala ovaj slučaj i za list Le Parisien rekla je da je užasnuta napadom te da bi novi zakon trebao pomoći da se to u budućnosti spriječi.

Pariška je policija otvorila istragu i još traži napadača na Marie Laguerre.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 05:50