TOME SE NIJE NADAO

SNAJPERIST JEDNIM METKOM UBIO ČAK ŠEST TALIBANA! 'Mislim da sam upravo upucao bombaša samoubojicu'

Metak britanskog snajperiste aktivirao je eksploziv koji je bombaš-samoubojica nosio na sebi, te je eksplozija pobila ostale talibane oko njega
 Marco Di Lauro / Getty

Britanski snajperist imao je naciljanog talibanskog borca udaljenog oko 800 metara, i znao je da ga može oboriti jednim metkom. No, nije ni slutio da će taj njegov jedan metak oboriti još petoricu neprijateljskih vojnika. Naime, njegov metak aktivirao je eksploziv koji je taliban nosio na sebi, te je eksplozija pobila sve oko njega.

Rekordan metak ispalio je strijelac koji pripada regimenti Coldstream Guards , na jednoj od posljednjih misija britanske vojske u Afganistanu, iz kojeg se planiraju povući do kraja godine.

Afganistanski policajac pretražuje civila na ulazu predizbornog skupa u Kandaharu 31. ožujka. Afghanistanci će na izborima 5. travnja birati nasljednika predsjednika Karzaija te odlučivati o stvaranju 34 područna vijeća, što je veliki napredak u demokratskom procesu od svrgavanja talibana (foto: Banaras Khan / AFP)

Snajperist je bio poslan na teren jer su zapovjednici na području Helmanda strahovali da će talibanski pobunjenici poslati bombaša samoubojicu da se raznese, bilo u britanskoj vojnoj bazi, afganistanskoj kontrolnoj točki ili u nekoj civilnoj meti, kao što je škola ili neka javna ustanova.

Vojska s povišenog položaja nadzire područje Helmanda (foto: Scott Olson/Getty)

Operacija se dogodila 14. prosinca prošle godine, kada je 335 britanskih vojnika i 90 afganistanskih vojnika poslano da pronađu bombaša samoubojicu. Tako su uletjeli u vatreni okršaj sa skupinom od dvadesetak talibana. Jedan od njih, omotan zimskim ogrtačem i šalom, podigao je strojnicu da zapuca kada ga je snajperist opazio i zapucao. Nakon toga je taliban eksplodirao.

Richard Slack, zapovjednik operacije u Kakaranu, ispričao je britanskim medijima kako je nakon toga nastupila kratka pauza na radio-vezi, prije nego što je snajperist rekao: "Mislim da sam upravo upucao bombaša-samoubojicu". Ostali talibani oko njega poginuli su u eksploziji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 20:24