NAJSTROŽA KAZNA

SMRTNA KAZNA ZA RUDARSKOG TAJKUNA ‘Mafijaš sam, ali ne želim umrijeti!’

Liu Han, kineski rudarski tajkun, osuđen je na smrt jer je, kako je ustvrdio sud u svom službenom obrazloženju, sa svojim bratom “počinio ubojstvo te vodio i organizirao kriminalne aktivnosti nalik onima mafijaša”.

Iako to nigdje nije izrijekom navedeno, smatra se da su Liu Han i njegov brat dolijali zbog svojih veza s bivšim kineskim ministrom sigurnosti Zhou Yongkangom, koji se nalazi u središtu jednog od najvećih korupcijih skandala u Kini ikada.

Osim Liua i njegova brata, još se 34 osobe, među kojima su i neki od vodećih dužnosnika u moćnoj kineskoj provinciji Sichuan, nalaze pod istragom ili su trenutno u pritvoru.

U sudskoj presudi stoji da su se Liu Han i njegovi ljudi “na organiziran način okoristili putem ilegalnih aktivnosti” te da su, među ostalim, više puta pribjegli ubijanju i “ilegalnom pritvoru” kako bi kontrolirali biznis s aparatima za igre na sreću u provincijama Sichuan i Guanghan.

Liu je inače bivši čelnik rudarske kompanije Sichuan Hanlong Group, kojeg je Forbes 2012. godine smjestio na 148. mjesto najbogatijih biznismena u Kini.

Kasnije je postavljen na funkciju delegata u savjetodavnom političkom tijelu u Sichuanu, a njegov se uspon na tu poziciju, tvrde kineski mediji, pripisuje utjecaju “kriminalne skupine sa sjedištem u provinciji Sichuan koja je imala jake političke veze”’.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. rujan 2024 15:46