TUŽBA ZA SVETU STOLICU

Smijenjeni vatikanski revizori traže od Pape 9,3 mil. eura: ‘Ono što smo morali učiniti bilo je vrlo neugodno!‘

Kardinal koji im je uručio otkaze izjavio je da su revizori "išli protiv svih pravila i špijunirali privatne živote svojih nadređenih i osoblja"

Papa Frane

 Marco Bertorello/Afp

Prvi vatikanski glavni revizor Libero Milone i njegov tadašnji zamjenik Ferruccio Panicco, imenovani 2015 i otpušteni 2017, tužili su Svetu Stolicu zahtijevajući odštetu od 9,3 milijuna eura, izvijestio je danas Reutersov dugogodišnji rimski vatikanist Philip Pullella. Oni tvrde da su otpušteni nepravedno, pošto su otkrili financijske nepravilnosti.

Matteo Bruni, ravnatelj Ureda za novinstvo Svete Stolice, rekao je danas Reutersu da nema komentara na tužbu koju su Miloneovi i Paniccovi odvjetnici podnijeli prošli tjedan vatikanskom promotoru pravde (kako se u Državi vatikanskoga Grada zove državni tužilac).

Papa Frane je imenovao Milonea (74), bivšeg predsjednika i izvršnog direktora Deloittea u Italiji, imenovao 2015. u sklopu napora da se očiste vatikanske financije a računovodstveni postupci podignu na međunarodne standarde odgovornosti i transparentnosti. To je zahtijevalo Vijeće Evrope, koje je u jednom trenutku privremeno obustavilo kartično poslovanje u Vatikanu.

Miloneu je zapovijed da podnese ostavku iznio sadašnji kardinal, a tada nadbiskup na dužnosti zamjenika državnog tajnika (otprilike: ministra unutrašnjih poslova) Angelo Becciu, sada kardinal.

Becciu je Reutersu rekao 2017 da je Milone "išao protiv svih pravila i špijunirao privatne živote svojih nadređenih i osoblja, uključujući i mene".

Milone to poriče, rekavši da je samo tražio informacije koje je imao pravo vidjeti kao glavni revizor.

"Učinili smo pravu stvar, nikada nismo špijunirali, bili smo pošteni, učinili smo što smo morali učiniti, ali nažalost ono što smo morali učiniti bilo je vrlo neugodno", rekao je Milone na brifingu u uredima svojih odvjetnika u Rimu.

Papa Frane je 2020 smijenio Becciua, oduzevši mu sva kardinalska prava, osim pukog naziva i purpurnog ruha. Becciu je sada, već dulje od godine dana, jedan od desetoro optuženih kojima se sudi pred sudom Vatikanskog sudišta. Najpoznatija točka optužbe je korupcija i pronevjera pri kupnji bivše Harrodsove zgrade o Sloaneovoj aveniji u londonskoj četvrti Kensingtonu. Svi ti optuženici niječu bilo kakvu krivnju. Činjenica je, ipak, da su oni odlučili kupiti tu zgradu 2014, kao unosno ulaganje, za 300 milijuna sterlinških funti. Sveta Stolica ju je uspjela napokon prodati u srpnju ove godine za 186 milijuna funti.

Vatikansko tužilaštvo je obznanilo da je nedavno ponovo otvorilo istragu o događajima u doba revizorove smjene 2017. Milone je rekao da je pozvan da se pojavi sljedeći tjedan.

Becciu je Reutersu rekao da nema ništa novo reći o Miloneovu slučaju, usmjerivši novinara na svoje svjedočenje na sudu gdje mu se sada sudi, a gdje je kazao da je Papa naredio Miloneovo smjenjivanje, a da je on, Becciu, to samo proveo.

Becciuovi odvjetnici su rekli Reutersu da je Milone u pravnom podnesku iznio "potpuno neutemeljenu rekonstrukciju" događaja.

Milone kaže da je u početku svog mandata bio u dobrim odnosima s Papom, govoreći mu "sve što je pronašao" i redovito se s njim susretao.

No, to se promijenilo 2016, otprilike u isto doba kada je od Becciua zatražio više informacija o zgradi u Londonu. Posumnjao je da Papi nakon toga nisu prosljeđivana njegova pisma.

U pravnom podnesku na 53 stranice, u koji je Reuters imao uvid, navodi se da je postavljen "filtar" koji je Miloneu otežavao da dođe do pape Frane, te da je papa bio meta "operacije dezinformiranja" nekih u Vatikanu.

Milone je na brifingu rekao da je istraživao sumnjive transfere između bankovnih računa viših vatikanskih dužnosnika, drugih koji uključuju bolnice povezane s Vatikanom i otkriće da je račun e-pošte u Papinu privatnom uredu možda bio ugrožen špijunskim softverom.

U podnesku, Miloneovi odvjetnici kažu da su 2016. Becciu i njegovi pomoćnici pokazali Miloneu dokument o posjedu nekretnina Državnog tajništva, uključujući zgradu u Londonu.

Milone je potom zatražio potpunu dokumentaciju o poslovima s nekretninama "kako bi mogao obavljati normalne revizijske aktivnosti", ali je nikada nije dobio, stoji u podnesku.

"A sad me stavljaju na križ jer sam učinio pravu stvar? Zato što sam učinio ono što sam trebao učiniti?", rekao je Milone Reutersu, dodajući da su njegova karijera i ugled uništeni. Njihovu je cijenu odredio u odštetnom zahtjevu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 15:34