KRVAVI POHOD

Smanjen broj žrtava u Norveškoj: Anders Breivik je bombom i mecima ubio 76, a ne 96 osoba

People gather outside the Oslo Cathedral to mourn and show their respect for the victims of the July 22 shooting at a Norwegian Labour Youth League camp, in front of flowers and candles on July 23, 2011. Police said they were questioning a Christian fundamentalist Saturday over twin attacks on a youth camp and the government headquarters that killed 91 people in Norway's deadliest post-war tragedy. As harrowing testimony emerged from the holiday island where scores of youngsters were mown down by a gunman dressed as a policeman, Norway's premier said the country would emerge stronger from the "cruel act of violence". AFP PHOTO / JAN JOHANNESSEN
 Jan Johannessen

Norveška policija je smanjila broj poginuli u eksploziji bombe u Oslu i pucnjavi na otoku Utoya na 76 poginulih. Prvotni broj koji je dala policija bio je 96 poginulih, od čega se vjerovalo da je jedna osoba poginula u eksploziji, a broj mrtvih na otoku Utoya se procjenjivao na 86.

Novi podaci govore kako je eksplozija autobombe u Oslu odnijela osam života, a krvavi pohod i pucnjava Andersa Breivika je odnijela 68 života na Utoyi.

Oeystein Maeland, predstavnik policije iz Osla, objasnio je kako je odnošenje tijela s Utoye omogućilo dolazak do preciznijeg broja poginulih.

- Ova brojka još može porasti jer je potraga za poginulima u tijeku. U petak popodne je situacija bila kaotična. Policija je morala dati prednost pomoći ranjenicima tako da je moguće da su neki prebrojeni nekoliko puta - objasnio je Maeland razliku u brojkama.

Upravo zbog okolnosti slučaja koji je i dalje u tijeku policija nije željela izaći s brojkom nestalih.

Anders Breivik je na saslušanju pred sucem Kimom Hegerom spomenuo kako surađuje s još dvije ćelije istomišljenika, a informaciju o izjavi je potvrdio i tužilac Christian Hatlo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 05:25