EKSPLOZIJA U AVIONU?

Slučajnost ili...? ‘Pogledajte dobro gdje se srušio Prigožinov avion. To se zove simbolična kazna!‘

Mediji navode da je na popisu putnika Prigožinove ime, ali se ne zna je li on i bio u zrakoplovu

Jevgenij Prigožin

 Screenshot/

Trebalo je, dakle, ni dva mjeseca, od neuspjelog pokušaja puča, da njegov"lider" Jevgeniji Prigožin vlasnik privatne ruske režimske plaćeničke vojske Wagner i nosilac zvanja Heroj Rusije koji je osobno dobio od Putina - pogine, pod neobjašnjivim okolnostima u avionskoj nesreći.

Doduše, misterij se nastavlja, jer ruski i neovisni i režimski, mediji navode da je na popisu putnika njegove ime, ali se ne zna je li on i bio u zrakoplovu! Doduše, čak i ruske novinare čudi kojom je brzinom rusko ministarstvo za zračni promet objavilo da je na popisu putnika bio Prigožin. Ruska oporbena političarka Ksenija Sobčak, pozivajući se, pak na svoje izvore, piše na svom Twitteru da je Prigožin "sigurno bio" u avionu, a portal Meduza navodi kakao je kolaboracionistički proruski šef Zaporižja Vladimir Rogov, rekao je da je razgovarao s nekima od "glazbenika", kako se u slengu nazivaju plaćenici Wagner, koji su mu potvrdili smrt Jevgenija Prigožina i Dmitrija "Wagnera" Utkina. Prema ruskom portalu Fontanka, i ostali putnici su bili zapovjednici Wagnera.

No, nije trebalo ni par sati nakon nesreće, da se na telegram kanalu Gray Zone, koji služi kao portal Wagnera "utvrdi" kako je Prigožinov mlažnjak "oborila raketa protuzračne obrane ispaljena iz baze u Bologovskoj regiji Tverske oblasti"!

Ruski neovisni portali Baza i Mash objavili su kako je jedna od verzija "pada" zrakoplova - teroristički napad. Neki svjedoci nesreće, medijima su potvrdili da je avion "eksplodirao u zraku". Portal Mash piše da su očevici prije pada aviona čuli i "dvije jake eksplozije". Nakon eksplozije avionu je otpalo krilo. Prema jednoj verziji, uzrok eksplozije bio je teroristički napad u samom zrakoplovu, piše pak portal Baza. Prema FlightRadaru, avion je nestao s radara već tijekom penjanja. Vojni analitičar Jurij Feodorov pak za portal kaže kakao je primijetio da je putanja pada zrakoplova (trenutak koji je uhvaćen na videu) može ukazivati ​​na eksploziju u avionu. Sumnja, pak u verziju s "gađanjem sa zemlje" budući da se na snimkama ne vidi trag projektila. Izvor portala Baza tvrdi da piloti nisu obavijestili dispečere o bilo kakvoj izvanrednoj situaciji. No, neovisni ruski medij na engleskom Moscow Times iz izvora bliskih ruskoj vladi siguran je da ono što se dogodilo, kao i mjesto gdje se srušio Prigožinov avion nije nesreća, (selo gdje se srušio zrakoplov nalazi se nekih 50 kilometara od rezidencije ruskog predsjednika Vladimira Putina u Valdaju) - "već je najvjerojatnije simbolična kazna Jevgenija Prigožina za pobunu".

- Nedaleko od predsjedničke rezidencije u Valdaju nalaze se četiri diviziona S-300 koji čuvaju nebo nad rezidencijom. Sve je logično", rekao je visoki izvor Moscow Timesu.

- Pogledajte kako je pao - jednostavno je oboren. Zrakoplov je samo izgubio putanju", rekao je izvor. Od kada je pokušao vojnu pobunu, Jevgeniju Prigožinu savjetovali su da se ne približava prozorima, oni u Rusiji znaju biti nestabilni, ali očito da i ruskim zrakoplovima znaju otkazati kočnice, kada su u njima nepodobni putnici.

Prema planespotters.net, Wagner grupa kupila je zlokobni zrakoplov Embraer (ERJ-135) u rujnu 2020 godine. Novinar Andrej Zaharov tvrdi da se, baš u srijedu, 23. kolovoza Prigožin vratio iz Afrike zajedno s cijelim zapovjednim osobljem svoje privatne vojske, a mediji su objavili i njegov video iz "neke pustinje".

Neposredno nakon vijesti o rušenju Prigožinovog zrakoplova, Vladimir Putin prisustvovao je svečanoj akademiji u čast 80. obljetnice Kurske bitke iz Drugog svjetskog rata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:42