‘BRINITE ZA DRUGE‘

Slovenski epidemiolozi bi vratili maske: ‘Trebamo ih nositi na svim javnim mjestima‘

Šef savjetodavne skupine za praćenje kretanja virusa zatražio je da se zakonom uredi da osobe starije od 60 godina mogu raditi od kuće

Mladi Slovenci u Ljubljani nose maske, ilustracija

 Gasper Grubelnik/Alamy/Alamy/Profimedia/Gasper Grubelnik/Alamy/Alamy/Profimedia

Na slovenskom Nacionalnom zavodu za javno zdravstvo održana je konferencija za medije, a zasigurno će najviše odjeknuti prijedlog Maria Fafangela, šefa savjetodavne skupine za praćenje kretanja virusa SARS-CoV-2. Fafangel je naime predložio da se u Sloveniji ponovno počnu nositi maski u zatvorenim i javnim prostorima.

"O preporukama govorim u ime 101 znanstvenika, koliko nas je u konzultativnoj skupini", rekao je dodavši da je sada glavni cilj spriječiti ozbiljnije tijekove bolesti bez zadiranja u svakodnevni život građana.

Prema Fafangelu, najbolji odgovori na širenje virusa su cijepljenje, testiranje i liječenje. Također je pozvao poslodavce da svim ugroženim osobama i starijima od 60 godina omoguće rad od kuće. Pozvao je i da se to uredi zakonom.

“Nositi masku znači brinuti za sebe i za zajednicu”, poručio je, savjetujući sve ugrožene i starije osobe da nose maske kada god ne mogu održavati odgovarajuću udaljenost izvan svog kućanstva.

"Za sve ostale maske se preporučuju u svim javnim prostorima, što uključuje i javni prijevoz, trgovine, trgovačke centre. Moramo biti solidarni zajedno. Pozivamo i na nošenje maski u domovima za starije osobe, socijalno-zdravstvenim ustanovama i ljekarnama“, rekao je Fafangel.

Na konferenciji za novinare sudjelovali su i državni tajnik u Ministarstvu zdravstva, nadležan za područje sekundarne i tercijarne zdravstvene djelatnosti Tadej Oštrc, voditelj Nacionalne skupine za koordinaciju prijema i posteljnih kapaciteta Covid pacijenata u sustavu zdravstva Matjaž Jereb, članovi Savjetodavne skupine za praćenje kretanja virusa SARS-CoV-2 Mateja Logar, Alojz Ihan i Dan Podjed te član Radne skupine za obrazovanje Gregor Pečan i ministar zdravstva Danijel Bešič Loredan.

U Sloveniji je inače jučer zabilježeno 1.844 novih slučajeva. Prije točno godinu dana COVID-19 detektiran je tek kod 88 građana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 04:01