NESTRANAČKI ČOVJEK NA ČELU SLOVENIJE

Slovenski ekonomist Marko Voljč dobio mandat za sastavljanje vlade

A sada nešto potpuno drugačije... Slovenski predsjednik Danilo Türk jučer je, kako bi izbjegao blokadu, prenosi slovensko Delo, kao mandatara nove vlade predložio Marka Voljča, 63-godišnjeg ekonomista .

Voljč, prenose slovenski mediji, nema ništa protiv te predsjednikove ideje, odnosno na nju je navodno već pristao, ali pod uvjetom da stranke postignuo konsenzus oko njegovog imena. Türk je svoj prijedlog jučer priopćio i predstavnicima stranaka, koje bi se trebale dati svoje mišljenje o predsjednikovom koraku.

Radio u Svjetskoj banci

Voljč, koji inače živi u Bruxellesu, ima reputaciju financijskog stručnjaka kojem bi išlo od ruke vođenje države u vrijeme ekonomske krize. U prilog mu ide i upoznatost sa situacijom u Europi te poznavanje nekoliko stranih jezika, među ostalim engleskog, njemačkog i francuskog. Od 1973. do 1979. radio je u Slovenskoj narodnoj banci, a poslije i u Svjetskoj banci. Za mandatara nove vlade predlagali su ga i tijekom krize 1992. , no tada nije dobio dovoljnu podršku.

Glasanje u subotu

Iste te godine, u rujnu, postao je predsjednik uprave Ljubljanske banke, gdje je ostao sve do 2004. godine. Nakon toga je postao direktor operacija za istočnu Europu i Rusiju u belgijskoj osiguravateljsko-bankarskoj grupi KBC. Glasanje o novom mandataru trebalo bi se održati sljedeći tjedan, u subotu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. rujan 2024 08:40