BEZ POTVRDE PARLAMENTA

Slovenija još bez Vlade: Zoran Janković nije dobio mandat u parlamentu. Za njega nisu glasali ni svi članovi njegove koalicije

Zoran Jankovic, mayor of Ljubljana and leader of Positive Slovenia Party arrives to the press stand after unofficial results of early parliament elections were disclosed in Ljubljana on December 4, 2011. A new centre-left party headed by Ljubljana's popular and charismatic millionaire mayor won a surprise victory in struggling euro member Slovenia's elections Sunday, promising a more "efficient" state. AFP PHOTO Jure Makovec
 AFP

Pobjednik slovenskih izbora Zoran Janković nije danas uspio dobiti mandat u parlamentu, pa čak ni glasove svih 44 zastupnika stranaka s kojima je sklopio koaliciju - za njega su glasala samo 42 zastupnika, a za mandat ih je trebalo 46 .

- To nije poraz, poraz bi bio da sam povukao kandidaturu - rekao je neposredno nakon glasanja Janković i dodao da nije razočaran.

Rezultat je to cjelodnevnog nadigravanja nakon što je Janković dan prije dao naslutiti da ima većinu, iako je koalicijska matematika pokazivala drugačije.

List Finance stoga je danas čak izašao s naslovom “Koliko košta zastupnički glas”, a bivši zastupnik Zmago Jelinčič spremno ponudio procjenu - od 35 do 50 tisuća eura “s obzirom na to da je nekoć cijena bila 40 tisuća maraka”.

No, neki su bivši zastupnici Financama rekli da se ipak češće nego novcem zastupnike na “izdaju” stranaka uvjerava obećanjima o funkcijama ili prijetnjama. Istodobno su se pojavila upozorenja da zbog tajnog glasanja o mandataru ni svi zastupnici koji su s njim u koaliciji neće nužno glasati za Jankovića - što se i ostvarilo.

Desne stranke - Slovenska demokratska stranka Janeza Janše, Građanska lista Gregora Viranta, Slovenska pučka stranka i Nova Slovenija - koje su odbile koaliciju s Jankovićem, svoju su stranačku stegu provele tako što su njihovi zastupnici tijekom glasanja ostali sjediti u zastupničkim klupama i ne samo da nisu predali svoje glasačke listiće, nego ih nisu ni podigli.

Zasad je nejasno hoće li, kao što su najavile za slučaj da Jankovićeva kandidatura padne, desne stranke još na istoj sjednici Državnog zbora za mandatara predložiti Janeza Janšu - naime, mandatara mogu predlagati i stranački klubovi ili skupina od najmanje 10 zastupnika - ili će predsjednik Danilo Türk obaviti novi krug konzultacija. U teoriji, Türk bi mogao mandat ponovno dati i Jankoviću, no pitanje je bi li Janković i iz drugog pokušaja uspio skupiti većinu.

Nejasno je može li to i Janša - jer Virantova podrška još nije sigurna, a većinu može sastaviti samo s njim, uz uvjet da im se pridruži i Desus.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 17:42