SRAMOTNO

Slovenci u nevjerici zbog skandaloznog Dodikova poteza, predsjednica u šoku, nižu se reakcije: ‘To je sve zbog Rusa!‘

Na pomolu je veliki diplomatski skandal

Milorad Dodik, Tanja Fajon, Nataša Pirc Musar

 /Profimedia/ Cropix

Nevjerojatan potez Milorada Dodika odjeknuo je jučer regijom. Kako je Jutarnji već pisao, slovenskim, poljskim i rumunjskim državljanima s prebivalištem u Bosni i Hercegovini zabranjeno je glasovanje na europskim izborima.

Naime, tri ministra u Vijeću ministara na državnoj razini, koji su također dio koalicije čelnika bosanskih Srba Milorada Dodika, blokirali su donošenje odluke kojom bi se omogućilo glasanje u diplomatskim predstavništvima te tri zemlje.

Dodikovi saveznici ovo zovu odmazdom zbog odluke navedenih zemalja da glasaju za UN-ovu rezoluciju o genocidu u Srebrenicu.

“Upozoravali smo vas da će rezolucija o Srebrenici imati negativne političke posljedice u Bosni i Hercegovini”, rekao je Staša Košarac, jedan od trojice ministara koji su glasali protiv te odluke, u objavi na Instagramu u srijedu.

"Ignorirali ste naše stavove i argumente. Sada preuzmite odgovornost i naviknite se na ovakav odnos", napisao je u nastavku.

Hitno je na ovu sramotnu odluku reagirala i Slovenija. Slovenska ministrica vanjskih poslova Tanja Fajon nazvala je potez "neprihvatljivim", prenosi ugledni POLITICO, ističući i činjenicu da je BiH tek nedavno dobila zeleno svjetlo za početak pristupnih pregovora o članstvu u Europskoj uniji.

Odmah je reagirala i slovenska predsjednica Nataša Pirc Musar koja je istaknula kako ovakvi potezi "koče europski napredak BiH" te da su "neshvatljivi", a s obzirom na činjenicu, tvrdi, da je Slovenija jedna od država koja najaktivnije podržava BiH na europskom putu.

Dodikov potez kritzirali su i nekih bh. dužnosnici, a POLITICO prenosi i njihove izjave.

Ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković uputio je pisma svojim slovenskim, rumunjskim i poljskim kolegama u kojima navodi da nedavni događaji “pokazuju destruktivnu namjeru da se naruše bilateralni odnosi između BiH i europskih saveznika".

"Ovaj je potez izveden pod malignim ruskim utjecajem koji uzima sve više maha u BiH", zaključio je Konaković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. lipanj 2024 18:29