Slovenci kartom pohrvatili svoju deželu

LJUBLJANA - Besplatni slovenski dnevni list Žurnal 24 svojim je čitateljima ovih dana dijelio autokarte Slovenije i Hrvatske, na kojima su imena graničnih prijelaza i pograničnih rijeka napisana na hrvatskom jeziku.



Na slovenskom portalu Vest od tog su “pohrvaćivanja Slovenije” napravili humorističnu aferu. “I granica u Piranskom zaljevu, barem se meni tako na prvi pogled čini, iako je karta prilično nepregledna, naravno, ucrtana je prema hrvatskom stajalištu, dakle po sredini Piranskog zaljeva”, rekao je u videoprilogu novinar Denis Sarkić, poznat kao iznimno dobro upućen, ali često humoristično nastrojen predstavnik slovenske sedme sile.



Dok objašnjava kako je Piranski zaljev pogrešno podijeljen, na videosnimci se jasno vidi da granica na moru uopće nije ucrtana.



No, ostale se pogreške vide: nema slovenske rijeke Sotle, ucrtana je samo Sutla. Nema Kolpe, nego se ta rijeka zove Kupa. Nema Gorjanaca, nego samo Žumberačko i Samoborsko gorje, a umjesto Trdinovega vrha ucrtana je samo Sveta Gera.



“Ako slovenski besplatni list Žurnal tako nespretno zapostavlja slovenska imena i teritorij, previše je očekivati od drugih da će Sloveniji priznati bilo što u graničnom području”, piše novinar Vesti. No, dodaje kako to ne treba čuditi - kartu je napravio zagrebački Studio Bregant u čijoj adresi u impresumu karte piše da se nalazi u “Hrvatskoj”, umjesto u “Hrvaškoj”.




Nikolina Šajn
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 16:42