ANTISEMITIZAM?

Slavni karikaturist frapirao britansku javnost, automatski dobio otkaz: ‘Jeste li vidjeli kako je nacrtao Netanyahua?!‘

Postalo je nemoguće sačuvati slobodu koja vam je potrebna da budete karikaturist, izjavio je Steve Bell

Steve Bell

 Gary Doak/Alamy/Alamy/Profimedia/Gary Doak/alamy/alamy/profimedia

Karikaturist The Guardiana, Steve Bell, koji je u tom listu radio više od četiri desetljeća, tvrdi kako je dobio otkaz nakon optužbi da je njegov rad bio "antisemitski". Umjetnik kaže kako novine odbijaju i dalje objavljivati njegove karikature, iako će ga do travnja 2024. zadržati u radnom odnosu. Također je rekao kako mu je takva odluka došla kao "potpuni i neočekivani šok".

Bell je žestoko kritiziran zbog karikature koju je napravio nakon Hamasovih prošlotjednih napada na Izrael. Crtež prikazuje izraelskog premijera Benjamina Netanyahua u boksačkim rukavicama kako se priprema za operaciju vlastitog torza na kojem je iscrtan oblik Pojasa Gaze. Uz karikaturu je također pisalo: "Stanovnici Gaze, odmah izađite". Neki su karikaturu protumačili kao referencu na Shylocka, židovskog lihvara iz Shakespeareova "Mletačkog trgovca", koji traži "funtu (pola kilograma) mesa".

Jedan torijevski zastupnik crtež je nazvao "duboko uvredljivim", prenosi The Telegraph.

Bell je branio svoju karikaturu, rekavši kako je "sad postalo nemoguće nacrtati ovu temu (izraelsko-palestinskog sukoba) za The Guardian, a da ga se lažno ne optuži za antisemitizam". Objasnio je i kako se crtež odnosi na karikaturu Davida Levinea iz 1960-ih, koja prikazuje tadašnjeg američkog predsjednika Lyndona B. Johnsona s ožiljkom na torzu u obliku karte Vijetnama. Dodao je i kako spominjanje Shakespearea ne funkcionira u političkom kontekstu Izraela te istaknuo kako je zapravo ključni dio karikature premijer Netanyahu koji nosi boksačke rukavice.

- Odluka je donesena i nećemo obnoviti ugovor Stevea Bella. Njegovi radovi bili su važan dio The Guardiana tijekom proteklih 40 godina - zahvaljujemo mu i želimo sve najbolje - izjavio je glasnogovornik lista.

Ovo nije prvi put da je karikaturist Steve Bell optužen za antisemitizam. Njegov crtež iz 2020. godine, koji prikazuje Sir Keira Starmera kako na tanjuru drži glavu Jeremyja Corbyna, neki su protumačili kao referencu na glavu Ivana Krstitelja koja je predstavljena Salomi, kćeri židovskog kralja Heroda.

Bell je za britanski list Morning Star rekao kako je The Guardian "nedavno uveo novi proces provjere sadržaja".

- Postalo je nemoguće sačuvati slobodu koja vam je potrebna da budete karikaturist. Radio sam za taj list 42 godine i ovakvi problemi pojavili su se tek nedavno. Prije sam crtao tri uredničke karikature u tjednu. Taj broj smanjili su mi na tri mjesečno, a sad su sve u potpunosti ukinuli. Bio bih sretan da sam mogao crtati do kraja života - zaključio je Bell.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:44