NOVI RAT

Sky News: Napad na Hutije zapravo je neuspjeh Zapada! Svijet sada u strahu čeka odgovor...

Ako postoji kolateralna šteta, to će biti doista zabrinjavajuće. Ne znamo kako će Huti i Iran odgovoriti na sve ovo, kaže Mark Stone

Polijetanje američkog zrakoplova

 U.S. Central Command/X

Udari na Hutije odražavaju neuspjeh Zapada da obuzda rat. Regija, koja je već na rubu, sad čeka vidjeti kako će odgovoriti Iran i Huti, rekao je američki dopisnik za Sky News, Mark Stone, dodajući kako još nije jasno kakvu su kolateralnu štetu napadi prouzročili, ako je nje uopće i bilo.

"Jutrošnji zaključak je taj da zapadni pokušaj obuzdavanja krize na Bliskom istoku nije uspio", kaže Stone.

On ukazuje na okršaje Hezbolaha na sjevernoj granici Izraela i napade iranskih posrednika na američke snage u regiji, kao i napade Hutija na brodove.

"Ako to sve pogledate zajedno, jasno je da obuzdavanje ne funkcionira", tvrdi on.

Dužnosnik američke administracije rekao je Stoneu kako su udari izvedeni jer se očekivalo da će isti značajno degradirati sposobnost Hutija za napade na komercijalna plovila.

Još nije jasno što je točno pogođeno - SAD i Velika Britanija kažu kako su gađali mjesta za lansiranje bespilotnih letjelica i projektila.

"Ne znamo kakva je kolateralna šteta. Ako ona postoji, to će biti doista zabrinjavajuće. Također ne znamo kako će Huti i Iran odgovoriti na sve ovo, tako da je regija koja je bila na rubu sad u još većoj krizi", zaključio je Stone.

Podsjetimo, Sjedinjene Države i Velika Britanija započele su napade na ciljeve povezane s Hutima u Jemenu. To je prvi put da su napadi pokrenuti protiv skupine koju podupire Iran, otkako je ista krajem prošle godine počela gađati međunarodne brodove u Crvenom moru.

Huti, koji kontroliraju veći dio Jemena, gađaju brodske rute na Crvenom moru kako bi iskazali podršku Hamasu, palestinskoj islamističkoj skupini. Napadi su pritom prekinuli međunarodnu trgovinu na ključnoj ruti između Europe i Azije koja čini oko 15 posto svjetskog brodskog prometa.

Vjeruje se da su ovo prvi udari koje su Sjedinjene Države izvele protiv Huta u Jemenu od 2016. godine. Napadi su izvedeni zrakoplovima, brodovima i podmornicama. Australija, Kanada, Bahrein i Nizozemska pružili su potporu operaciji, a ciljano je više od desetak lokacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 02:37