KONTROVERZAN PRIJEDLOG

Škotska predlaže legalizaciju posjedovanja svih vrsta droga za osobnu upotrebu

Škotska smatra da bi taj potez omogućio da se na ovisnike ne gleda kao na kriminalce, nego na ljude kojima treba pomoć

Ilustrativna fotografija

 Don MacKinnon/AFP

Škotska je u petak iznijela planove o dekiriminalizaciji posjedovanja svih vrsta droga za osobnu upotrebu, uz obrazloženje da bi joj to moglo pomoći da smanji najvišu stopu smrtnosti od narkotika u Europi.

Regionalna vlada u Edinburghu kaže da bi tu mjeru trebala provesti britanska vlada u Londonu koja, po političkom uređenju, odlučuje o pitanjima poput regulacije droga.

Škotska smatra da bi taj potez omogućio da se na ovisnike ne gleda kao na kriminalce, nego na ljude kojima treba pomoć, uključujući i to da nađu posao.

"Znamo da će ti prijedlozi izazvati raspravu, ali oni su u skladu s našim shvaćanjem javnog zdravlja i s nacionalnom misijom spašavanja ljudskih života", rekla je škotska ministrica za politiku prema drogama Elena Whitham.

Glasnogovornik britanskog premijera Rishija Sunaka odbacio je tu mogućnost rekavši: "Ne planiramo mijenjati naš čvrst stav prema drogama".

Vladajuća Škotska nacionalna stranka, koja se zalaže za neovisnost Škotske, već se sukobila s britanskom vladom nakon što je predložila reformu zakona o spolovima.

Sa 327 smrtnih slučajeva na milijun stanovnika, Škotska je 2020. imala najveću stopu smrtnosti od narkotika u Europi, iza 85 u Norveškoj, pokazuje službena statistika.

I dok su narkotici u većini država ilegalni, neke zemlje su dekriminalizirale različite oblike osobne upotrebe, budući da stručnjaci smatraju da je bolje ovisnike tretirati kao pacijente, a ne kao kriminalce.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 07:40