INCIDENT ZA OSUDU

Skinut imunitet desničaru koji je ugasio svijeće na menori: ‘Hanuka je sotonska!‘

"Nema razloga da ga zaštitimo imunitetom... Znamo što je učinio i to nije bilo prihvatljivo"

Grzegorz Braun

 Screenshot/X

Poljski parlament izglasao je oduzimanje imuniteta od kaznenog progona zastupniku koji je u prosincu protupožarnim aparatom ugasio svijeće na menori za židovski blagdan Hanuku u poljskom parlamentu, što je incident koji je izazvao međunarodnu osudu.

Rezultat glasanja otvara put tužiteljima da podignu optužnicu protiv Grzegorza Brauna iz krajnje desne stranke Konfederacije za sedam djela počinjenih tijekom 2022. i 2023., uključujući gašenje svijeća za Hanuku.

"Nema razloga da ga zaštitimo imunitetom... Znamo što je učinio i to nije bilo prihvatljivo", rekla je Agnieszka Pomaska, zastupnica iz najveće grupacije u poljskoj koalicijskoj vladi, Građanske koalicije (KO).

Najveća oporbena nacionalistička stranka Pravo i pravda (PiS) također je glasala za oduzimanje imuniteta Braunu.

Okružni tužitelj Varšave Mariusz Dubowski rekao je parlamentarnom odboru da bi Braun mogao biti optužen za uništavanje imovine, narušavanje tjelesnog integriteta i vrijeđanje vjerskih objekata, izvijestila je državna novinska agencija PAP.

Nakon što je ugasio svijeće u parlamentu 12. prosinca, Braun je izašao za govornicu gdje je opisao Hanuku kao "sotonsku" te je kazao da obnavlja "normalnost".

Upitan kasnije srami li se svog postupka, rekao je: "Trebaju se stidjeti oni koji sudjeluju u djelima sotonskog obožavanja."

Braun, koji je također davao proruske izjave u prošlosti, postao je poznat i prije incidenta za Hanuku po incidentima poput bacanja božićnog drvca okićenog u boje Europske unije i Ukrajine u kantu za smeće te po oštećenju mikrofona tijekom razgovora s povjesničarom holokausta.

On odbacuje optužbe tužiteljstva protiv sebe te je u srijedu rekao da su "nesukladne stvarnom stanju i materijalnoj istini".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 16:24