RUŽA: 'KRIVA SAM!'

SKANDALOZNO 'Naših 14 zastupnika je spiskalo 300.000 kn poreznih obveznika'

Skupina britanskih konzervativaca našla se u problemu zbog 'radnog odmora' u Dubrovniku i na Korčuli
 Cropix

Zastupnici britanske Konzervativne stranke u Europskom parlamentu našli su se na udaru kritika svoje javnosti zbog 'radnog odmora' na hrvatskoj obali na koji ih je pozvala pravašica i eurozastupnica Ruža Tomašić.

Sporan detalj je da su im ljetne užitke platili europski porezni obveznici i to nakon što su na nedavnim europskim izborima mandate osvojili obećavajući stati na kraj bespotrebnom bacanju EU novca.

Prema informacijama Daily Maila , 14 eurozastupnika uživalo je u jednotjednom odmoru u Dubrovniku i na Korčuli, za što su ukupno spiskali oko 30.000 funta javnog novca. Preračunato u hrvatsku valutu, riječ je o oko 285.000 kuna.

Neki od zastupnika sa sobom su poveli i žene odnosno muževe, a svi su odsjeli u hotelu s pet zvjezdica. Osim noćenja, porezni su im obveznici platili i putne troškove, ali i guštanje u lokalnim gastronomskim delicijama te privatnom koncertu Ane Rucner.

Daily Mail navodi da su u skupini bila dvojica zastupnika koja su na upravo održanim izborima izgubila mandate, dok su ostali javni novac počeli trošiti a da se novi saziv Europskog parlamenta još nije ni okupio na svom prvom zasjedanju.

Konzervativni licemjeri

Dosad su se s najžešćim kritikama javili iz UKIP-a, britanske anti-EU stranke na čelu s kontroverznim Nigelom Farageom. Njegov je zamjenik Paul Nuttall konzervativce zbog izleta u južnu Hrvatsku nazvao licemjerima.

'Oni šalju priopćenja i u njima na papiru kritiziraju način na koji EU baca novac poreznih obveznika, a u stvarnosti nitko taj novac ne baca kao što to oni čine. Strašno', rekao je Nuttall.

Zastupnička je ekskurzija započela u ponedjeljak, kada su torijevci stigli u luksuzni dubrovački Hilton Imperial, gdje noćenje za jednu osobu košta i po 200 funta, odnosno oko 1.900 kuna. Vrhunac odmora bio je izlet na Korčulu do koje je najmanje šestero zastupnika otplovilo brodovima lokalnih privatnih prijevoznika.

Mesna plata, dimljene pastrve i šampanjac

Dio zastupnika o javnom je trošku otišao na ručak u restoran negdje izvan Dubrovnika gdje su pili šampanjac i jeli mesnu platu uz dimljene pastrve.

U utorak su britanski političari prisustvovali koncertu koji je samo za njih održala vrhunska violončelistica Ana Rucner. Troškovi tog nastupa nisu objavljeni.

Na upit Daily Maila za komentar u Konzervativnoj se stranci pravdaju da su išli na radno putovanje na koje ih je pozvala hrvatska eurozastupnica Ruža Tomašić, koja ima kuću na Korčuli. Ona je, kao i torijevci, članica grupe Europskih konzervativaca i reformista (ECR).

Na njezinoj Facebook stranici proteklih je dana objavljeno više fotografija grupe europarlamentaraca, u kojoj je bio i veći broj zastupnika i zaposlenika ECR-a iz drugih članica EU. Navodi se da su bili na zajedničkoj konferenciji u Dubrovniku, ali i na studijskom putovanju kako bi 'upoznali komparativne prednosti, potencijale, probleme, ali i prirodne ljepote te kulturno naslijeđe' Hrvatske.

'Pa da, bili smo na odmoru'

Jedan od britanskih zastupnika Campbell Bannerman kaže da je cilj izleta bio zacementirati dobre odnose ECR-a i britanske delegacije. Kada su ga novinari suočili s činjenicom da je cijeli put više izgledao kao odmor, Bannermanu nije bilo druge nego priznati: 'Pa da, postojao je i taj element.'

Dio drugih zastupnika putovanje uopće nije htio komentirati, dok je glasnogovornik torijevaca u ECR-u Daily Mailu rekao da su se zastupnici tijekom izleta imali priliku bolje upoznati s političkom situacijom u Hrvatskoj, što uključuje i određena pitanja koja se tiču Ujedinjenog Kraljevstva.

Dodao je da im je smještaj plaćen iz dnevnice na koju imaju pravo kao eurozastupnici, a iznosi 243 funte, odnosno oko 2.300 kuna. Inzistira da su muževi, odnosno žene zastupnika svoje troškove podmirili sami.

Ruža Tomašić: 'Kriva sam!'

Predsjednica HSP Ante Starčević i zastupnica u Europskom parlamentu Ruža Tomašić objavila je na svom Facebook profilu reakciju na vijest o skandalu koji potresa britansku političku scenu.

Njezinu objavu prenosimo u cijelosti.

' Dragi Facebookovci,

Vjerojatno ste primijetili kako vas najveći "hrvatski" mediji nisu imali potrebe izvijestiti o ECR Study Days koji su ovog tjedna održani u Dubrovniku. Treća po veličini grupacija u Europskom parlamentu pet se dana upoznavala s hrvatskom realnošću - prometnom izoliranošću krajnjeg juga Hrvatske, slabom apsorpcijom EU fondova, rastućim pritiskom krijumčara i trgovaca drogom na naše granice od ulaska u EU, ali i potencijalima i komparativnim prednostima naše domovine.

Hrvatska je stekla vrlo utjecajne prijatelje koji će sutra lobirati za Pelješki most i što skorije uključivanje naše države u zonu Schengena. Kriva sam za to!

Moja je grupacija ostavila novac koji joj Europski parlament dodjeljuje za ovakva događanja u Hrvatskoj, a ne negdje drugdje. Kriva sam i za to!

Isti ti ljudi i njihove političke stranke upravo rade na organizaciji akcije kojom će se ove jeseni obnoviti neki od objekata na poplavljenim područjima Republike Hrvatske. Kriva sam i za to!

Za kraj, dio kolega je o svom trošku produžio boravak u prelijepom Dubrovniku ili rezervirao ljetni termin za sebe i obitelj u našem biseru. Još novca Dubrovniku i Hrvatskoj. I za to sam kriva!

Ono što već sad mogu reći sa sigurnošću jest da će ovakvih "međunarodnih skandala u režiji Ruže Tomašić" koji hrane domaće medije biti još. Želja mi je što češće dovoditi svoju političku obitelj u Hrvatsku, upoznati ih sa specifičnostima i problemima svih naših regija kako bismo sutra imali prave lobiste za hrvatsku stvar.

Posjetit će nas već na jesen kad će zasukati rukave i sudjelovati u obnovi na poplavljenim područjima.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. srpanj 2024 10:30