ČUDNI PROPISI

Skandalozna pravila u japanskim školama: ‘Tražimo potvrde da niste farbali kosu‘

Bivša učenica srednje škole u Osaki tužila je gradske vlasti jer ju je škola prisilila da svoju prirodno smeđu kosu oboji u crno
Ilustracija
 Deco/Alamy/Alamy/Profimedia

Gotovo polovica svih srednjih škola u Tokiju traži od svojih učenika koji imaju valovitu kosu, ili kosu koja nije crne boje, da školama predaju dokumente kojima potvrđuju da im kosa nije “umjetno mijenjana” - tj. da je nisu bojali niti izlagali nikakvim tretmanima.

Mnoge japanske škole imaju vrlo stroga pravila izgleda i odijevanja, kojih se njihovi učenici moraju pridržavati, a čak 79 od 177 škola kojima upravljaju lokalne vlasti u Tokiju traže od roditelja da predoče potvrdu da njihova djeca nisu ni na koji način frizirala svoju kosu, ukoliko je valovita ili nije crna.

Gradski Ured za obrazovanje izjavio je za nacionalnu televiziju NHK kako izdavanje dokumenata nije i ne može biti obavezno, no samo 5 od 79 škola jasno je u svojim uputstvima navelo kako učenici nisu dužni predočiti potvrde, čak i ako ih se to zatraži.

Japansko školstvo našlo se usred neobičnog skandala nakon što je bivša učenica srednje škole u Osaki tužila gradske vlasti za oko 20.000 dolara zbog duševnih boli, nakon što ju je škola prisilila da svoju prirodno smeđu kosu oboji u crno.

Nakon toga je prestala pohađati nastavu, a sud joj je na kraju dosudio isplatu naknade. Tokio je nakon tog incidenta zabranio svim školama na svojem području da traže od učenika da mijenjaju boju svoje kose ako prirodno nije crna, no mnogi su učenici i dalje izloženi neformalnom pritisku, poput spomenutih zahtjeva za donošenjem potvrde o prirodnoj boji kose.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:55