ZAVEO JE PREKO FACEA

Skandal u stranci kancelarke Merkel: Političar (40) podnio ostavku zbog veze s maloljetnom djevojkom (16)

Par se upoznao putem Facebooka, a prvi susret su imali u ožujku 2010. godine

BERLIN - Njemačka kancelarka Angela Merkel i njezina stranka Kršćansko-demokratska unija (CDU) doživjeli su snažan udarac nakon što je regionalni dužnosnik te stranke bio prisiljen odstupiti sa svoje funkcije zbog skandala sa 16-godišnjakinjom.

Prema javljanju stranih agencija, Christian von Boetticher u nedjelju je objavio kako daje ostavku na dužnost predsjednika CDU-a u državi Schleswig-Holstein.

Njemačka je javnost ostala šokirana saznanjem da je taj 40-godišnji političar u vezi s jednom 16-godišnjom djevojkom. Iako njihova veza u Njemačkoj nije protuzakonita, ipak je izazvala brojna negodovanja među građanstvom, ali i u stranci.

Par se upoznao putem Facebooka, a prvi susret su imali u ožujku 2010. godine. Igrom slučaja, dva mjeseca kasnije von Boetticher je saznao kako bi mogao postati šef CDU-a i nasljednik predsjednika vlade savezne pokrajine Schleswig-Holstein Petera Harryja Carstensena. Odmah nakon toga je okončao je vezu s maloljetnom djevojkom.

Von Boetticher vezu je osporavao čak i nakon što ga je upravo Carstensen pozvao na razgovor. Tek kada je cijeli skandal objavio njemački Bild, von Boetticher je priznao sve i odstupio sa svoje funkcije.

Tijekom novinske konferencije povodom ostavke napomenuo je kako je djevojku volio te da je veza bila prihvaćena u njihovoj okolini. Ispričao se prijateljima, suradnicima i građanima koje je razočarao nakon čega je i zaplakao.

- Christian von Boetticher rekao je da je pogrešno procijenio moralnu komponentu veze - izjavila je čelnica CDU-a Angelika Volquartz.

Zbog skandala u nedjelju je održan hitan sastanak stranačkih čelnika u Kielu. Zaključeno je kako će von Boetticher i dalje ostati stranački čelnik u parlamentu države Schleswig-Holstein gdje je CDU na vlasti s Liberalnom demokratskom strankom (FDP).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 20:19