GLAVNI ZA NOVAC

Skandal ne jenjava: Uhićen bivši izvršni urednik News of The World Stuart Kuttner

Uhićeni Kuttner u prošlosti je često pred javnošću branio kontroverzne poteze svojeg tabloida
 AFP

LONDON - Istraga o nezakonitim prisluškivanjima telefona i provalama u govorne pošte građana, te plaćanju mita britanskim policajcima što je sve počinio sada već ugašeni tabloid News of The World se nastavlja - prekjučer je uhićen bivši izvršni urednik te novine Stuart Kuttner.

Kuttner je u utorak pritvoren i ispitivan u policijskoj postaji u Londonu, nakon čega je policija pretresla i njegov dom u Woodfordu u Essexu. Kasnije je pušten na jamčevinu do kraja ovoga mjeseca.

Riječ je o izvršnom uredniku veteranu koji je na tom položaju u redakciji tabloida bio 22 godine, pa tako i za vrijeme Andyja Coulsona te Rebekee Brooks, dvoje glavnih urednika koji su također uhićeni, te pušteni na jamčevinu. Kuttner je u javnosti bio često eksponiran kao branitelj nekih kontroverznih poteza britanskog tabloida koji je bio u vlasništvu medijskog moćnika Ruperta Murdocha. Njegovi suradnici opisivali su ga kao čovjeka koji je "živio za novine". Iz redakcije tabloida otišao je u srpnju 2009., otprilike u vrijeme kada su britanski mediji počeli otkrivati detalje o nezakonitom načinu na koji NoTW dolaze do svojih informacija.

Kako piše The New York Times, pozivajući se na bivše novinare tabloida koji su željeli ostati anonimni, Kuttner je bio glavni čovjek uredničkog kadra kada su u pitanju bili novci, pa i ona sredstva koja su novinari dobivali u redakciji za "troškove svojeg istaživačkog novinarstva". Taj novac bio je često korišten za plaćanje izvora koji su im prodavali neke informacije, a Kuttner je, tvrde novinari tablioda, uvijek bio striktan u evidenciji tih sredstava i kome i kako su bila isplaćivana. U prošlomjesečnom ispitivanju pred članovima parlamenta Brooks je izjavila kako su isplate privatnim istražiteljima koje je plaćao tabloid i koji su u nekoliko sličajeva prisluškivali građane uvijek išle preko Kuttnera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 10:26