OTVORENA BIRALIŠTA

Sjeverna Makedonija bira predsjednika, kandidatkinja nacionalističke stranke pretekla Pendarovskog

Budući da nijedan kandidat vjerojatno neće osvojiti više od 50 posto glasova, izgledan je i drugi krug izbora 8. svibnja

Gordana Siljanovska-Davkova

 Robert Atanasovski/AFP

Oko 1,8 milijuna građana Sjeverne Makedonije u srijedu bira novog predsjednika, a posljednje ankete pokazuju da sadašnji predsjednik Stevo Pendarovski, koji dolazi iz Socijaldemokratske unije (SDSM), jasno zaostaje za Gordanom Siljanovskom-Davkovom iz nacionalističke stranke VMRO-DPMNE.

Međutim, budući da nijedan kandidat vjerojatno neće osvojiti više od 50 posto glasova, a u utrci je još pet drugih kandidata, očekuje se da će se održati i drugi krug izbora 8. svibnja. Parlamentarni izbori također bi se trebali održati na taj dan.

Biračka mjesta otvorena su u srijedu u 7 ujutro, a zatvorit će se u 19 sati.

Predsjednik u Sjevernoj Makedoniji primarno ima protokolarne ovlasti, a ured je predstavničke prirode.

EU je otvorio pristupne pregovore sa Sjevernom Makedonijom u srpnju 2022. Pod pritiskom članice EU-a Bugarske, mala balkanska država mora spomenuti bugarsku manjinu u preambuli svog ustava kako bi mogli započeti značajniji pregovori o pristupanju.

Međutim, zbog protivljenja VMRO-DPMNE-a, u parlamentu još nije postignuta dvotrećinska većina za promjenu ustava.

Dvojica etničkih Albanaca također se u srijedu natječu na predsjedničkim izborima - ministar vanjskih poslova Bujar Osmani iz albanske stranke DUI, i Arben Taravari, kandidat saveza oporbenih albanskih stranaka. Etnički Albanci čine oko 25 posto stanovništva Sjeverne Makedonije.

Proeuropski i prozapadni SDSM na vlasti je u Makedoniji od 2017., koja je preimenovana u Sjevernu Makedoniju 2019.

Država se pridružila NATO-u 2020 nakon što je vlada bivšeg premijera Zorana Zaeva riješila spor oko imena s Grčkom. Atena je inzistirala na promjeni imena jer se regija u sjevernoj Grčkoj zove Makedonija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 16:48