JOŠ ORUŽJA

Sjeverna Koreja testirala nove rakete, Kim pozvao je na jačanje konvencionalnog i nuklearnog naoružanja

Testovi su uključivali novu taktičku balističku raketu ‘Hwasongpho-11-Da-4.5‘, izvijestila je državna novinska agencija KCNA

Testiranje rakete

 Str/Afp

Sjeverna Koreja u srijedu je testirala nove taktičke balističke rakete koristeći super velike bojeve glave i modificirane krstareće rakete, a čelnik Kim Jong Un pozvao je na jačanje konvencionalnog naoružanja i nuklearnih sposobnosti, izvijestila je državna novinska agencija KCNA.

"Testovi za poboljšanje sposobnosti oružja potrebni su zbog ozbiljne prijetnje koju vanjske sile predstavljaju sigurnosti zemlje", rekao je Kim.

O ispaljivanju više balističkih projektila kratkog dometa u srijedu je izvijestila i južnokorejska vojska, a to je bio drugi put u tjedan dana da je Sjeverna Koreja testirala projektile.

Prošlog je tjedna Sjeverna Koreja također predstavila postrojenje za obogaćivanje urana, u prvom takvom javnom izvješću ikada.

Kim je naglasio "potrebu za nastavkom jačanja nuklearnih snaga i posjedovanjem najjačih vojno-tehničkih sposobnosti i nadmoćnih ofenzivnih sposobnosti u području konvencionalnog oružja", izvijestila je KCNA.

Testovi su u srijedu uključivali novu taktičku balističku raketu "Hwasongpho-11-Da-4.5", izvijestila je KCNA, navodeći da je to dio serije kratkodometnih balističkih raketa koje su razvijali, a od kojih se vjeruje da su neke izvezene u Rusiju.

Dužnosnici Kijeva i neovisni stručnjaci rekli su da postoje znakovi da su neke od raketa koje je Rusija koristila u ratu protiv Ukrajine sjevernokorejske proizvodnje.

Na projektilu je bila montirana 4,5 tone teška super velika konvencionalna bojeva glava, a testovi su također uključivali stratešku krstareću raketu koja je nadograđena za borbenu uporabu, rekla je KCNA.

Sjeverna Koreja kritizirala je vojne vježbe južnokorejske i američke vojske, uključujući vježbu velikih razmjera koja je provedena ovog ljeta. Saveznici kažu da su vježbe obrambene prirode i imaju za cilj održavanje spremnosti protiv bilo kakve sjevernokorejske agresije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 08:50