SVEČANOST U PYONGYANGU

Sjeverna Koreja proslavila godišnjicu rođenja ‘vječnog predsjednika’

 AFP

Sjeverna Koreja danas je obilježila 101. godišnjicu rođenja Kim Il-sunga, osnivača te zemlje i djeda trenutačnog vođe, poznatog i kao “vječni predsjednik”.

Istodobno su se nastavile tenzije sa svijetom zbog najave testiranja sjevernokorejskih balističkih raketa, što je međunarodna zajednica osudila kao kršenje UN-ovih konvencija.

Mladi vođa Kim Jong-un posjetio je mauzolej svog djeda i oca u Pyongyangu, javlja BBC, a cijeli je grad bio okićen zastavama i velikim posterima.

SAD je, pak, odbacio razgovore sa Sjevernom Korejom kakvi su trenutačno vode.

- Ne možemo nastaviti s ovom šaradom. Moramo vidjeti pomak - izjavio je američki državni tajnik John Kerry tijekom sastanka s japanskim političkim vrhom. Kerry je naglasio da je Kina, najveći saveznik vlade u Pyongyangu, oštro kritizirala poteze Sjeverne Koreje. Peking je, prema Kerryjevim riječima, svjestan regionalnih nestabilnosti koje je prouzročio mladi vođa Kim Jong-un.

Američki državni tajnik je tijekom posljednjih posjeta istaknuo da se nastavlja savezništvo s Japanom i Južnom Korejom.

Prošle godine u isto ovo vrijeme Sjeverna je Koreja, obilježavajući 100. godišnjicu rođenja svog osnivača, testirala balističke rakete, tvrdeći da je svrha razviti tehnologiju kojom bi lansirala satelit u svemir. Tom se prilikom raketa raspala, no krajem prošle godine Pyongyang je, po svemu sudeći, uspješno lansirao satelit u orbitu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 12:34