PROIZVODNJA PLUTONIJA

SJEVERNA KOREJA OPET POKRENULA NUKLEARNI REAKTOR

Pjongjang je još u travnju najavio da će ponovno pokrenuti Jongbjon, u vrijeme kada je zaoštrio odnose sa Zapadom svojim testovima nuklearnog oružja
A North Korean soldier (C) looks through binoculars towards the South side at the truce village of Panmunjom in the Demilitarized zone (DMZ) dividing the two Koreas on April 13, 2013. The Korean peninsula has been engulfed by escalating military tensions and dire threats of nuclear war ever since North Korea conducted a rocket test last December and a nuclear test in February. REPUBLIC OF KOREA OUT NO ARCHIVES NO INTERNET RESTRICTED TO SUBSCRIPTION USE AFP PHOTO/YONHAP
 AFP

Iz sjevernokorejske nuklearke Jongbjon izlazi para, što bi moglo značiti da je Pjongjang ponovno pokrenuo svoj nuklearni reaktor, upozorio je Američko-korejski institut sa Sveučilišta Johns Hopkins u Baltimoreu.

Stručnjaci tog sveučilišta, koje koristi satelitske snimke za praćenje situacije u Sjevernoj Koreji, tvrde da boja i količina pare znači da reaktor već radi ili se bliži tome.

Reaktor koristi parne turbine za proizvodnju struje i para se na satelitskim snimkama pojavila 31. kolovoza.

Pjongjang je još u travnju najavio da će ponovno pokrenuti Jongbjon, u vrijeme kada je zaoštrio odnose sa Zapadom svojim testovima nuklearnog oružja.

- Reaktor izgleda ili kao da jest u potpunosti operativan ili da će to biti u roku nekoliko dana, a čim se to dogodi, počet će proizvoditi plutonij – rekao je za BBC autor izvješća Jeffrey Lewis.

Stručnjaci vjeruju da je Sjeverna Koreja koristila plutonij u svojim nuklearnim testovima 2006. i 2009. godine, dok za ovogodišnje testove nije jasno je li koristila plutonij ili uran.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 16:50