TAJNE ZATVORENE ZEMLJE

'SJEVERNA KOREJA NIJE DRŽAVA. TO JE KULT' Jeziva ispovijest bivše špijunke iz odgovorne za smrt 115 ljudi!

 AFP

SEUL - Kim Hyun-hee (51) bivša je špijunka Sjeverne Koreje, koja je odgovorna za rušenje putničkog zrakoplova 1987. godine, u kojem je poginulo 115 ljudi.

'PROIZVODNJA JE OBUSTAVLJENA!' Sjeverna Koreja povukla radnike iz zajedničkog industrijskog postrojenja Kaesong

Premda je zbog svoje uloge u tom terorističkom napadu osuđena na smrt, Južna Koreja ju je u međuvremenu pomilovala i danas živi na slobodi, udana je i majka dvoje djece.

Južnokorejske vlasti ju skrivaju, a ona živi u strahu od mogućeg atentata, jer je postala jedan od glavnih izvora informacija o jezivom režimu koji vlada na sjeveru poluotoka.

- Kim Jong-un je previše mlad i previše neiskusan, izjavila je za južnokorejske medije.

- Bori se kako bi ostvario potpunu kontrolu nad vojskom, i kako bi zadobio njihovu lojalnost. Zato toliko posjećuje vojne baze - kako bi prikupio podršku.

Kim ne vjeruje kako će doći do rata, već misli kako Sjeverna Koreja koristi svoj nuklearni program kako bi održala poslušnost svojih ljudi i kako bi natjerala Južnu Koreju i SAD na ustupke.

Kim Hyun-hee mnogi južnokorejci smatraju njihovom verzijom Mate Hari. Regrutirana je kao mlada, a tadašnji sjevernokorejski vođa Kim Jong-il poslao ju je zajedno s drugim špijunom, koji se predstavljao kao njen otac, da izvrše spektakularni napad na njihovog južnog neprijatelja.

Nakon uspješno izvedenog napada, uhićeni su u Bahrainu s krivotvorenim putovnicama, te su se oboje pokušali ubiti kapsulama cijanida, no Hyun-hee nije uspjela.

'AKO DOĐE DO RATA, ČERNOBIL ĆE NAM SE ČINITI KAO BAJKA!' Putin o sjevernokorejski prijetnjama

- Učili su me da je naš vođa, Kim Il-sung (osnivač države) doslovno Bog. Učili su nas da ga moramo smatrati bitnijim od svojih roditelja. Znali smo još kao djeca da moramo reći ‘Hvala Veliki Vođo na svemu’, rekla je.

- Sjeverna Koreja nije država, ona je kult, priznaje Kim Hyun-hee.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 09:25