MISTERIJ SVE VEĆI

SJEVERNA KOREJA DOBILA NOVOG VLADARA!? 'Ne znamo štoje s Kim Jong Unom... Državom upravlja njegova sestra Yo Jong'

 AFP PHOTO / KCNA VIA KNS

PJONGJANG - Vođa Sjeverne Koreje Kim Jong-un nije viđen u javnosti već više od mjesec dana, bez ikakvog službenog objašnjenja. Misterija njegove odsutnosti svakim danom postaje još veća, kako u javnost izlaze nove glasine o razlozima njegovog iznenadnog nestanka.

Do sada su se pojavile glasine kako boluje od gihta, dijabetesa, pa čak i problema s gležnjevima.

U međuvremenu, grupa prebjega iz Sjeverne Koreje vjeruju da Kimova mlađa sestra, Kim Yo Jong, upravlja državom dok se njen brat oporavlja.

Trust mozgova kojim upravljaju prebjezi, Solidarnost intelektualaca Sjeverne Koreje, tvrdi da Kim Yo Jong barem privremeno upravlja vladom.

Kim Yo Jong se odnedavno u državnim medijima predstavlja kao zamjenica Radničke stranke, što je iznimno moćna pozicija u Sjeverno Koreji.

Analitičar Centra za strateške i međunarodne studije, Victor Cha, tvrdi kako je Kim Yo Jong počela nastupati u javnosti ranije ove godine, pojavljujući se na stranačkim događanjima.

- Očito se radi o pokušaju da ju se polako izgradi u nekoga tko je važan unutar sistema, rekao je Cha.

- Moguće je da je sada na nekoj privremenoj poziciji. Vrlo je teško upravljati sjevernokorejskim režimom bez pripadnika dinastije Kim na čelu, barem deklarativno. Stoga, ukoliko Kim Jong Un nije u stanju obnašati funkcije, ona je jedina koja preostaje od obitelji Kim, izjavio je Cha.

Kim Yo Jong rođena je 1987. ili 1988., i pohađala je privatnu školu u Švicarskoj s Kim Jong-unom. Oboje su boravili u ambasadi Sjeverne Koreje u Švicarskoj dok su studirali, i živjeli su tamo pod lažnim imenima.

Yo Jong je najmlađa od sedmero djece koju je Kim Jong Il imao s četiri žene. Većina su polubraća i polusestre, no Kim Jong-un i Kim Yo Jong imaju istu majku.

Yo Jong je uvijek bila bliska s ocem, a nakon povratka iz Švicarske postavljena je na odgovorne pozicije u vladi. Bila je vođa timova za inspekcije, koji bi posjećivali lokacije prije službenih državnih posjeta, a imala je i administrativne dužnosti.

S obzirom na njenu dob, analitičari su zabrinuti zbog činjenice da se nalazi na jednoj od vodećih pozicija.

- Ako ona uistinu upravlja državom, kao osoba u ranim dvadesetim, to je vrlo zabrinjavajuće, rekao je Cha.

- To znači da nešto ozbiljno nije u redu s Kim Jong-unom, te da postoji nekakva praznina koju očajnički pokušavaju ispuniti, tvrdi analitičar.

Misterij će se razriješiti - ili dodatno produbiti - ovoga petka, na 69. godišnjicu osnutka Radničke stranke. Kim Jong-un nazočio je prošlogodišnjoj proslavi, i njegovo odsustvo bilo bi dodatni znak da nešto ozbiljno nije u redu. Ukoliko se, pak, pojavi, analitičari diljem svijeta pomno će proučavati njegov izgled, njegove kretnje i svaku njegovu riječ.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:30