UNATOČ PRIMIRJU

Sjeverna Irska: Republikanski disidenti u oružanim sukobima ranili više od 80 policajaca

Zamjenik ravnatelja policije optužio je političare da nisu učinili dovoljno na smirivanju tenzija izazvanih protestantskim paradama
A Nationalist youth standing near burning vehicles throws a missile at police in the Ardoyne area of North Belfast July 12, 2010. Nationalists in Northern Ireland attacked police with petrol bombs and other missiles during parades by the pro-British Orange Order on Monday, witnesses said. REUTERS/Cathal McNaughton (NORTHERN IRELAND - Tags: CIVIL UNREST POLITICS IMAGES OF THE DAY)
 Reuters

BELFAST - Sukobi između republikanskih izgrednika i policije nastavili su se sinoć u katoličkim četvrtima Belfasta i drugim sjevernoirskim gradovima već treću uzastopnu noć, a u najžešćim nemirima u Sjevernoj Irskoj u posljednjih deset godina na policiju se pucalo i iz vatrenog oružja.

Policija Sjeverne Irske izvijestila je da je u Belfastu napadač naoružan pištoljem ispalio šest metaka na policajce, ali pritom nitko nije ozlijeđen. Svjedoci navode da je napadač pucao na policajce koji su kamerama snimali nerede.

Povod sukobima su prijepori oko kontroverznih parada u Belfastu, koje organiziraju pripadnici unionističkog Narančastog reda na dan 12. srpnja.

Vodeni topovi

Kulminirali su u ponedjeljak navečer u Ardoyneu, katoličkoj četvrti Belfasta, gdje su izgrednici bacali Molotovljeve koktele na sudionike parade, a zatim i na policiju, koja je na napad odgovorila vodenim topovima.

Sukob se uskoro proširio na ostale katoličke četvrti Belfasta, a zatim i na gradove Lurgan, Armagh i Derry te su dosad u njemu ozlijeđena 82 policajca.

Ravnatelj policije Matt Baggott izjavio je da su nerede izazvali disidenti republikanskog pokreta koji se protive mirovnom procesu i koji su iskoristili tenzije oko Dvanaestog, kako protestanti zovu svoj blagdan na koji paradiraju Sjevernom Irskom. Kako je Baggott opisao, neredi su nastali iz “rekreativnog pobunjeništva” mladih delinkvenata te prerasli u nešto ozbiljnije.

Napetosti oko Dvanaestog

Istodobno je njegov pomoćnik Alistair Finlay optužio sjevernoirskog šefa vlade Petera Robinsona i njegova zamjenika Martina McGuinnessa da nisu učinili dovoljno za smanjivanje napetosti u danima uoči Dvanaestog i nakon njega. Sam Baggott, međutim, nije htio potencirati nesuglasice između sjevernoirskih civilnih i policijskih vlasti te je odbio imenovati političare kao krivce za izbijanje nereda.

Robinson i McGuinness su, s druge strane, objavili prioćenje u kojemu su osudili nasilje i dodali kako će nastaviti raditi na “rješavanju napetosti oko parada”.

Politički skup kao turistička atrakcija?

Narančasti red godišnje organizira cijeli niz parada po Sjevernoj Irskoj, ali najveće su one koje počinju 12. srpnja. One su kontroverzne zato što se događaju na obljetnicu bitke kod Boynea u kojoj su u 17. stoljeću protestantske snage porazile katoličke, ali i zbog reputacije Narančastog reda, lojalističke organizacije koja ima jak antikatolički naboj. Ipak, proteklih su nekoliko godina parade prošle mirno, a ove su se godine čak čuli prijedlozi da bi parade koje su nekada dijelile protestante i katolike trebalo pretvoriti u turističku atrakciju od koje bi koristi imali svi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 05:14