NOVE PRIJETNJE

Situacija u Francuskoj se ne smiruje: Dojava o bombi u 14 aerodroma, evakuirano ih osam, stopirani letovi

Francuska, koja ima veliku židovsku i muslimansku populaciju, u stanju je visoke pripravnosti od Hamasovog napada na Izrael

Jučer je evakuirano šest zračnih luka

 Charly Triballeau/Afp

Najmanje 14 francuskih zračnih luka primilo je u četvrtak prijetnje bombom, a najmanje osam ih je evakuirano, u posljednjoj seriji lažnih uzbuna koje su potresle tu zemlju tijekom prošlog tjedna, piše Le Monde.

Većina glavnih francuskih zračnih luka – s izuzetkom dvije najveće u Parizu – privremeno je evakuirana u srijedu, što je dovelo do otkazivanja najmanje 130 letova.

U četvrtak su evakuacije bile usmjerene na male zračne luke kao što su Brest, Carcassonne, Bordeaux i Montpellier.

Zračne vlasti potvrdile su prijetnje bombama ne navodeći točan broj, dok je nekoliko zračnih luka objavilo poruke na društvenim mrežama o evakuacijama i provjerama snaga sigurnosti.

Francuska, koja ima veliku židovsku i muslimansku populaciju, u stanju je visoke pripravnosti od Hamasovog napada na Izrael i otkako je učitelja prošlog tjedna ubio napadač koji se zakleo na vjernost ekstremističkoj skupini Islamska država.

"To je ozbiljna prijetnja, ali ne preuzimamo nikakve rizike", rekao je glasnogovornik zračne luke Bordeaux-Merignac, koja je već u srijedu doživjela trosatnu evakuaciju što je dovelo do otkazivanja desetak letova.

Ministar prometa Clement Beaune napisao je na X-u (bivši Twitter) u srijedu da su "lažne dojave opasne i neprihvatljive", dodajući da prijestupnici riskiraju dvije godine zatvora i kaznu od 30.000 eura.

Muzej Louvre i palača Versailles također su primili prijetnje posljednjih dana, što je dovelo do privremenog zatvaranja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 07:40