POTRESNA ISPOVIJEST

SHRVANA DJEVOJKA UBIJENOG UREDNIKA 'Oduvijek sam znala da će Charb ovako umrijeti...'

Paris city councilors and relatives pose on January 9, 2013 outside the Paris City Hall with "Je suis Charlie" ("I am Charlie") placards after the city made the weekly satirical magazine an honorary citizen of Paris following the January 7 massacre at the weekly, which left 12 dead. Front row: Paris Mayor Anne Hidalgo (L) and the partner of slain Charlie Hebdo editor Charb, Jeannette Bougrab (C). AFP PHOTO / ERIC FEFERBERG
 ERIC FEFERBERG / ERIC FEFERBERG

Partnerica urednika Charlieja Hebdoa, Stephanea Charbonniera poznatog kao Charb, progovorila je u medijima prvi put od masakra u kojem je život izgubilo 12 osoba.

'Uvijek sam znala da će Charb umrijeti na ovaj način, baš kao Theo Van Gogh', rekla je Jeannette Bougrab referirajući se na nizozemskog karikaturista ubijenog 2004. godine.

'Molila sam ga da napusti Francusku, ali on nije želio. Moj partner je mrtav jer je crtao u novinama. Nikad nije želio djecu jer je znao da će umrijeti. Živio je bez straha, ali je znao da će izgubiti život', rekla je otvoreno Jeannette.

Jeannette Bougrab je utjecajna francuska političarka te bivša ministrica. Charb je s njom i njezinom posvojenom kćeri Mayom živio posljednje tri godine.

'Umro je ponosno. Branio je sekularizam i duh Voltairea. U biti, on je bio plod ideala Republike kakvu smo gotovo zaboravili. Smaknut je sa svojim suborcima, kako bi sam rekao', izjavila je Bougrab, a prenosi Daily Mail .

'Danas sam tu, ne kao bivša vladina ministrica već kao žena koja je izgubila voljenog čovjeka kojeg su ubili barbari. Uvijek sam mu se divila i prije nego sam se zaljubila u njega. Divila sam mu se jer je bio hrabar. Mislio je da život sitnica dok je branio svoje ideale. Poznajete li danas ijednog takvog čovjeka? Ne. Zato jer su umrli, upravo su ubijeni', zaključila je.

Tijekom svog obraćanja medijima Jeannette Bougrab je izjavila i kako bi svi ubijeni karikaturisti trebali biti pokopani na Pantheonu kraj Voltairea i Jean-Jacquesa Rousseaua gdje su pokopani najveći francuski heroji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 22:33