BUBKA IZDAJICA?

Senzacionalno otkriće zatreslo Ukrajinu: ‘Naš najslavniji sportaš surađuje s teroristima!‘

Slavni atletičar nikad se nije želio aktivnije uključiti na strani Ukrajine

Sergej Bubka

 Mandoga Media/Ddp Usa/Profimedia/Mandoga Media/ddp Usa/profimedia

Sergej Bubka, najveći sportaš u povijesti Ukrajine, 35-struki svjetski rekorder u skoku s motkom, višestruki europski i svjetski prvak te olimpijski pobjednik, od 2005. do 2022. na čelu Nacionalnog olimpijskog odbora, nosilac titule Heroja Ukrajine i bivši član parlamenta - čitavo vrijeme od početka ruske agresije na njegovu državu, opskrbljuje naftom proruske snage u Donbasu, glasi otkriće koje je ovog vikenda odjeknulo Ukrajinom.

- Tvrtka Mont Blanc, koja pripada poznatom sportašu Serhiju Bubki i njegovom bratu Vasiliju, djeluje na privremeno okupiranim područjima i prodaje gorivo teroristima, pokazalo je istraživanje portala Bihus.Info". Istina, ne radi se o ogromnim novcima - u pitanju je 830.000 rublji ili oko 9000 dolara, međutim uzbuđenje je izazvalo otkriće da je u pitanju slavni Bubka, koji trguje s okupatorima vlastite države.

Novinarska istraga je otkrila da se početkom 2023. Bubkin Mont Blanc pojavio u ruskom registru pravnih osoba, a u svibnju, tvrtka je sklopila službene ugovore u okupiranom Donbasu za opskrbu gorivom za više od 800 tisuća rubalja. Na svim ugovorima s okupatorima stoji potpis Vasilija Bubke kao šefa poduzeća za kojega se navodi da je državljanin Ruske Federacije, dok je Sergej Bubka u istim dokumentima naveden je kao državljanin Ukrajine. Bubkina obiteljska tvrtka ima i najmanje šest benzinskih postaja, a sve su na ukrajinskim teritorijima koje je Rusija okupirala: četiri u Donjecku, te po jedna u Makijevki i kod Volnovahe.

Tvrtka Mont Blanc stari je obiteljski posao Sergeja Bubke. Osnovana je u Donjecku i bavila se trgovinom gorivom, i prema ukrajinskom registru pravnih osoba, nije zatvorena ni nakon okupacije dijela Donbasa. Osim Sergeja Bubke, vlasnici posla su njegov brat Vasilij i majka Valentina. Iako je slavan, Bubku se već dugo sumnjiči zbog proruskih stavova. Uostalom bio je zastupnik Stranke regija, koju je vodio Viktor Janukovič, koji je nakon Majdana, prebjegao u Rusiju.

Već u travnju prošle godine ukrajinski portal Sport.ua, optužio je Bubku da se ponaša kako vjetar puše i čeka dok ne postane jasno hoće li pobijediti Rusija ili Ukrajina.

Naime, od početka ruske agresije na Ukrajinu, premda je još od 2005. bio predsjednik Nacionalnog olimpijskog odbora Ukrajine, Sergej Bubka se tjednima nije oglašavao. Kada su krajem veljače 2022., ukrajinski sportaši uputili pisani apel Međunarodnom olimpijskom odboru s pozivom da se sportašima iz Rusije i Bjelorusije zabrane nastupi, ispod ovog poziva nije bilo potpisa glavnog sportaša Ukrajine - Serhija Bubke. Štoviše, prema priznanju njegovih suradnika, nitko nije znao gdje se nalazi, nije se javljao na pozive, a kamoli da je javno osudio rusku agresiju. Pretpostavljalo se da je Bubka početkom rata inkognito prešao granicu Ukrajine i Mađarske i otišao u Monaco, gdje posjeduje luksuzne stanove.

Iznenada se 15. travnja 2022. pojavio u Kijevu, ali izazvao je ogorčenje među Ukrajincima nakon što je tek uspio iscijediti priopćenje o ruskoj agresiji u Ukrajini. Nešto ranije, početkom ožujka, putem društvenih mreža, kratko je poručio kako je "nevolja došla u našu zemlju" i da su "Ukrajinci jaki i nepobjedivi", međutim nije spomenuo da se radi o agresiji, a na jedvite jade je rekao da je Ukrajina u ratu. Ali, niti tada nije imenovao krivce za rat, niti osudio Rusiju kao agresora, niti je zahtijevao od vodstva MOO-a da Ruse i njihove pomagače Bjeloruse ukloni sa svih međunarodnih natjecanja. Ukrajince je naljutilo jer je u jednom od rijetkih intervjua, izrekao samo fraze poput "pozivam na prekid ovog rata" i "duboko sam zadivljen onim što se događa u mojoj zemlji".

"Čini se da Sergej Nazarovič gleda kako puše vjetar i pokušava procijeniti tko će pobijediti. U njegovoj retorici ne spominje se riječ rat, iako ruski ubojice plaze našom zemljom kao žohari. Tek kada su Oružane snage Ukrajine počele slamati agresora, u Bubkinom rječniku pojavila se i riječ "rat". No, tijekom gotovo cijelog svog predsjednikovanja u Olimpijskom odboru Ukrajine, Sergej Nazarovič nije niti pokušavao prikriti svoje simpatije prema ruskom sportu. Bio je jedan od rijetkih dužnosnika njegove veličine koji nije podržao isključenje Putinovih dopingiranih sportaša s Olimpijskih igara 2016. godine i do samog kraja držao se pokvarene parole kako je "sport je izvan politike", optužio je Bubku komentator portala Sport.ua.

Bubka se i kasnije nije želio aktivnije uključiti na strani Ukrajine, i prošlog listopada je odstupio s čela tamošnjeg Olimpijskog odbora. Po svemu sudeći, nakon otkrića kako trguje u Donbasu, Ukrajina će ga pamtiti kao nekog tko je u ratu stao uz Rusiju, a ne velikog prvaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. ožujak 2024 03:41