DAMIR PERČIĆ

Seljak iz Srbije: ‘Proglasili su me hrvatskim špijunom, a ‘91 i ‘92 sam ratovao u Slavoniji i zadužio ovu zemlju‘

Perčić je u prostorijama BIA-e proveo nekoliko sati, a smatra da je priveden zbog ‘lažnog‘ članka u ‘režimskim medijima‘

Ilustrativna fotografija

 Ranko Suvar/Cropix

Damir Perčić, član Udruženja poljoprivrednih proizvođača Subotice te jedan od sudionika prosvjeda poljoprivrednika u Subotici na sjeveru Vojvodine, odveden je u utorak na informativni razgovor u centar Bezbednosno-informativne agencije (BIA) nakon što je odbio raniji poziv srpskih obavještajaca te nakon što su se u srpskim medijima pojavili napisi da je hrvatski špijun.

Perčić je u prostorijama BIA-e proveo nekoliko sati, a smatra da je priveden zbog "lažnog" članka u "režimskim medijima", piše Danas. Dodao je da se ne sjeća da je ikada rekao išta od onog što se pojavilo u članku te da će tužiti sve medije koji su objavili da je "hrvatski špijun".

- Priznajem da nisam otišao na razgovor na koji su me pozvali iz BIA-e, ali samo zato što sam bio duboko potresen i iziritiran tim tekstom u kojem me proglašavaju za hrvatskog špijuna. Nemam državljanstvo ni Mađarske ni Hrvatske, a 1991. i 1992. godinu proveo sam kao vojnik u Sloveniji i Hrvatskoj i mislim da sa zadužio ovu zemlju, a ne da budem optužen za ovako nešto - rekao je Perčić, a prenio Danas.

Dok je komentirao prosvjed srpskih poljoprivrednika u Srbiji, koji, kako navodi novinska agencija Beta, traže moratorij na sve poljoprivredne kredite, isplatu 17.000 dinara po hektaru za certificirano sjeme, pravo da 2025. godine kupuju gorivo bez trošarina i uređenje robne burze, Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Martinović rekao je da se vodi "hibridni i specijalni rat protiv Srbije", a pogotovo protiv predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Između ostalog, ministar Martinović rekao je da "pojedinci koji se maskiraju kao udruženja poljoprivrednika ili ekologa rade po nečijem nalogu".

Predsjednik Inicijative za opstanak poljoprivrede Srbije Goran Filipović i član Inicijative Mileta Slankamenac odbacili su tvrdnje da je Damir Perčić hrvatski špijun.

Podsjetimo, novinski portal Novosti objavio je krajem kolovoza da su BIA i srpska policija na području Beograda uhitili hrvatskog špijuna.

- Ova akcija rezultat je višemjesečnog operativnog rada BIA-a i nastavak suzbijanja špijunskog i destruktivno subverzivnog djelovanja hrvatske obavještajne agencije SOA-a - rečeno je nakon uhićenja.

Ministarstvo vanjskih i europski poslova Republike Hrvatske reklo je nakon uhićenja da nema saznanja da se to uhićenje dogodilo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. listopad 2024 10:26