NAPAO JU JE

SEKSUALNO UZNEMIRAVANJE U TV PROGRAMU UŽIVO Voditeljica pobjegla od nasrtljivog kolege iz studija: 'Ne mogu više ovako raditi!'

 screenshot YouTube

Već tjedan dana jedna od glavnih tema svih rasprava u Meksiku je incident do kojeg je došlo u petak prošlog tjedna u popularnoj glazbenoj televizijskoj emisiji 'A Toda Maquina' na vrlo utjecajnoj i gledanoj postaji Televisi.

Voditeljica emisije Tania Reza naprasno je napustila studio nakon što ju je suvoditelj Enrique Tovar pred milijunskim auditorijem nekoliko minuta krajnje drsko provocirao. Prvo joj je, kako prenosi BBC, pokušao podignuti suknju, a zatim ju je napastovao dok je ona nastojala čitati komentare gledatelja. Zadirkivao ju je verbalnim šovinističkim ispadima te joj je neprekidno prilazio i dirao je, a u jednom je trenutku krenuo i prema njezinim grudima, nakon čega ga je voditeljica udarila i odgurnula od sebe.

Bilo joj je dosta te je skinula mikrofon i napustila studio uz komentar: 'Ne mogu više ovako raditi!'. Suvoditelj Tovar se zatim okrenuo prema kameri i gledateljima kazao da Taniu peru hormoni.

Odmah nakon emisije razvila se široka diskusija o seksualnom napastovanju na radnom mjestu u Meksiku, no Televisa je u prvotnom službenom priopćenju sve pokušala izgladiti tvrdnjom kako je cijeli incident zapravo bio dogovoren između dvoje voditelja samo kako bi iz njega nastao viralan video. Dodali su i da o navodnom dogovoru nisu imali pojma pa su oboje prezentera promptno smijenili. Voditelji su nedugo potom snimili i izjavu u kojoj potvrđuju Televisinu priču.

No, Tania Reza je zatim na svojem Facebook profilu okrenula priču, navodeći da je Televisinu priču potvrdila pod pritiskom čelništva TV kuće te da je ponašanje njezina suvoditelja u studiju doista bilo neprimjereno. Nakon toga su društvene mreže u Meksiku planule i diskusija o ovoj temi ne prestaje.

Reza je dobila veliku podršku javnosti, uključujući i nekih utjecajnih političara, poput senatorice Angelice de la Pena, inače šefice senatskog odbora za ljudska prava. 'Tania Reza je žrtva seksualnog nasilja, ali i nasilja na radnom mjestu jer je izgleda bila prisiljena sprati ljagu s Televise. (...) Televisa odbija priznati da među njezinim zaposlenicima ima zlostavljanja i seksualnog uznemiravanja. To je samo ogledan primjerak nasilja s kojim žene moraju živjeti diljem Meksika', kazala je senatorica koja od vlasti traži pokretanje istrage.

U međuvremenu se Televisa javila s novim priopćenjem u kojemu sada tvrdi da će i Tania Reza i Enrique Tovar biti vraćeni na posao, ali da će oboje morati ići na posebnu obuku o pitanjima seksualnog uznemiravanja na radnom mjestu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:30