ŠEST MJESECI PRIJE IZBORA

Seksualni skandali i novi sukobi bivših ljubavnika vode socijaliste krahu

Za šest tjedana stranka bira kandidata za predsjedničke izbore pa se više ne biraju sredstva

PARIZ - “Može li itko navesti što je on to učinio u 30 godina svog političkog života” - na udaru ovog pitanja nalazi s nitko drugi doli François Hollande, bivši čelnik francuske socijalističke stranke. No, ovako snažan napad na Hollandea nije uslijedio iz krugova UMP-a, vladajuće stranke predsjednika Nicolasa Sarkozya. Ovim se riječima na Hollandea, svog dugogodišnjeg životnog partnera i oca njihovo četvero djece, obrušila Ségolene Royal. Razlog je jednostavan - konkurenti su za predsjedničku nominaciju stranke.

Poraz na izborima

A najteže su svađe uvijek između bivših partnera kad se nađu jedno drugom na putu. Naime, Ségolene Royal bila je kandidat socijalista na posljednjim predsjedničkim izborima 2007. godine i tada je izgubila od Sarkozyja . Tijekom kampanje pak došlo je do oštrih sukoba između nje i Hollandea pa je iduće godine uslijedio i privatni raskol. Britanski The Times, koji s velikom pomnjom prati francusku političku scene i njezine pikanterije, u svom je jučerašnjem broju podsjetio kako je sam Hollande još prošle godine razbjesnio Royal kad se u medijima pojavio na slici s Valérie Trierweiler, političkom novinarkom, nazivajući je “ljubavlju svog života”. Ta izjava, izgleda, i dalje snažno peče Royal koja je izjavila kako Hollande odbija političku debatu. “Obećao je knjigu o svom predsjedničko projektu. A što smo dobili - kompilaciju njegovih govora”, nastavlja Royal ubadati svog političkog konkurenta.

Uzajamno uvažavanje

On pak šuti. Ističe samo kako je “uzajamno uvažavanje preduvjet pobjede 2012”. No, napadi stižu i s druge strane. Martine Aubry, trenutačna čelnica socijalista (ujedno i kći bivšeg čelnika Europske komisije Jacquesa Delorsa), nije ulazila u osobne prepirke s Hollandeom, ali je zato sasvim razumljivo dala do znanja što misli o njegovim liderskim sposobnostima. “Kad sam preuzela socijalističku stranku, njezino je stanje bilo žaljenja vrijedno. Mi tada nismo bili spremni vladati”, izjavila je Aubry. Jasno, stranku je prije nje vodio upravo François Hollande. Aubry, koja je također kandidat za socijalističku predsjedničku nominaciju, otvoreno stoga ističe kako je ona najbolja osoba da vodi “projekt za novu Francusku”.

Ovako oštri napadi pak izravna su posljedica nedavno objavljenih rezultata anketa koje su potvrdile da će Hollande vrlo vjerojatno osvojiti predsjedničku nominaciju na stranačkim izborima koji će se održati od 9. do 16. listopada. Prema anketama, Aubry bi s njim ušla u drugi krug dok bi Royal glatko izgubila. Socijalisti se međusobno glože i trpe posljedice seksualnog skandala njihova sve do svibnja najizglednijeg kandidata Domniquea Strauss-Kahna.

Gangsteri u Marseillesu

I ne samo to, nedavno je pak objavljeno da je jedan od njihovih lidera, Jean-Noël Guérini, pod istragom zbog veza s gangsterima i mafijom u Marseilleu. Sadašnji pak predsjednik Sarkozy uživa. Naime, sve ankete ističu da je on s nešto manje od 30 posto potpore javnosti dodirnuo dno i sada može samo rasti.

Marine Le Pen čeka u prikrajku

Naslijedila je svog oca i odmah promijenila retoriku stranke: sačuvala je ključne odrednice politike, ali ih izražava suptilnije. I to joj je pomoglo i sada jako dobro stoji u anketama. Riječ je o Marine Le Pen, kćeri Jean-Marieja Le Pena, dugogodišnjeg lidera Nacionalne fronte, stranke krajnje desnice. Budući da Sarkozy stoji loše u anketama, a da se socijalisti opet međusobno tuku i iznose pred javnost svoje prljavo rublje, Marine bi se mogla pojaviti kao neočekivani favorit i ući u drugi krug predsjedničkih izbora, kao što je to uspjelo njezinu ocu 2002. godine. A ona je ljudima bitno simpati-čnija od njega. ( Ž. T.)

On je šarmantan ako niste žena

On je stvarno šarmantan, on je zabavan, on je izvanredan - ali samo ako niste žena. To je jedini problem. Tim je riječima Dominiquea Strauss-Kahna, donedavnog čelnika Međunarodnog monetarnog fonda, opisao njegov prijatelj, poznati modni dizajner Karl Lagerfeld.

Srauss-Kahn je u svibnju ove godine optužen za pokušaj silovanja sobarice u hotelu u New Yorku, ali je nedavno pušten na slobodu i vratio se u Francusku. Kad je pak riječ o Strauss-Kahnovom općenitom ponašanju prema ženama - bio je optužen za seksualno zlostavljanje više žena u uredu MMF-a - Lagerfeld i za to nalazi opravdanje: - Politika ih učini pohotnima, to dođe usporedo s moći. Dizajner je dodao i kako on voli “DSK i njegovu ženu. Oni su divni ljudi i čim su došli u Pariz, ja sam im poslao cvijeće”. No, majka jedne od Strauss-Kahnovih žrtava, koja je i sama ušla voljno u spolni odnos s njim, prije dva je mjeseca dala intervju francuskim medijima tvrdeći upravo suprotno. Ona je naime izjavila kako on nije nikakav zavodnik već običan seksualni predator čiji je jedini cilj ostvariti moć nad ženom. ( Željko Trkanjec)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 18:23