PET MINUTA DO PONOĆI

Šefica MMF-a Lagarde pozvala vlade: Napravite što se mora napraviti ili nam prijeti velika depresija 30-ih

Lagarde je pozvala i Europsku središnju banku na snižavanje kamatne stope kako bi se potaknuo rast
 AP Photo/Jens Meyer

ZAGREB - Ukoliko ne poduzmemo akcije za rješenje krize s kojom se suočava eurozona, svijetu prijeti 'ekonomska depresija' slična onoj iz 30-ih godina prošlog stoljeća , upozorila je Christine Lagarde, šefica Međunarodnog monetarnog fonda, nakon susreta s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Berlinu.

Lagarde smatra kako vlade moraju poduzeti nešto inače će se Europa naći u još težem položaju, povećanju nezaposlenosti...

Predložila je i da se Fond za stabilizaciju eurozone dodatno upotpuni s 250milijardi eura čime bi se pomoglo državama koje su najgore pogođene krizom. Lagarde je posjetila kako njemačko gospodarstvo ovisi i o kupovnoj moći potrošača u drugim državama eurozone.

- Trebamo veći vatrozid (firewall) i 2012. mora biti godina izlječenja inače bi svi vrlo lako mogli skliznuti u trenutak iz 30-ih. Države će izgubiti međusobno povjerenje i suradnju te će doći do zatvaranja tržišta. To vodi do silazne spirale koja bi mogla zahvatiti cijeli svijet - pojasnila je Lagarde te dodala kako je upravo sada pravi trenutak za izbjegavanje još veće krize.

Pozvala je i Europsku središnju banku na snižavanje kamatne stope kako bi se potaknuo rast.

- Vjerujem da možemo izbjeći takav scenarij zbog jednog jednostavnog razloga, jer znamo što treba napraviti - zaključila je Lagarde dodavši kako će najteže biti pronaći 'političku volju da se napravi ono što se mora napraviti'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 16:31