MAKEDONIJA

Šefa oporbe kaznili zbog klevete premijera

 Dragan Matić / CROPIX

SKOPLJE - Vodeći makedonski oporbeni političar Zoran Zajev proglašen je u srijedu krivim za klevetu premijera Nikole Gruevskog u medijski vrlo praćenom postupku koji bi mogao produbiti političke podjele u toj državi.

Gruevski je podigao tužbu protiv Zajeva, vođe SDSM-a, nakon što ga je on optužio za primanje mita prilikom prodaje makedonske banke srbijanskom poslovnom čovjeku 2004.

"Sud je odlučio uvažiti tužbu Nikole Gruevskog i proglasio Zorana Zajeva krivim za klevetu", stoji u objašnjenju presude.

Presudom se Zajevu nalaže da Gruevskom plati i 50 tisuća eura odštete zbog okaljavanja njegovog ugleda.

Zajev je optužbe iznio tijekom predizborne kampanje u ožujku u kojoj je Gruevski i njegova konzervativna stranka VMRO-DPMNE dobila četvrti uzastopni mandat na vlasti.

Oporba je nakon objave izbornih rezultata optužila vladajuće za izbornu prijevaru i odlučila se na bojkot parlamenta i svih državnih institucija. Gruevski i njegova stranka odbacili su sve optužbe. SDSM je povratak u parlament uvjetovao zahtjevom da "tehnička vlada" sazove nove izbore i da makedonsko pravosuđe shvati ozbiljno optužbe protiv Gruevskog za primanje mita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 10:11