NOŽ U LEĐA KREMLJU

Šef vojske važnog Putinovog saveznika: ‘Rusija pada, a mi ćemo biti lider globalnog juga!‘

Vojni analitičar odmah je optužio generala za trgovanje američkim interesima...

Anil Chauhan 

 Money Sharma/AFP

Načelnik indijskog obrambenog stožera, general Anil Chauhan, nedavno je na predavanju, koje je organizirala Udruga zračnih snaga u Bengaluruu, rekao kako je "pobuna Wagnerovih plaćenika protiv vlasti predsjednika Vladimira Putina pokazala svu unutarnju slabost Rusije", što je izazvalo brojne reakcije u indijskim medijima.

Podsjetimo, ta je zemlja od početka invazije na Ukrajinu povećala svoje trgovinske veze s Rusijom, a s obzirom na to da je Indija jedna od ključnih Putinovih saveznica, malotko je očekivao da će Chauhan izjaviti i kako "rusko nuklearno oružje nije dovoljno i neće moći spriječiti pad njezina utjecaja na globalnoj pozornici".

Dok joj je Zapad zbog invazije na Ukrajinu nametao sankcije, Moskva je zemljama koje je smatrala "prijateljskima", poput Indije, ponudila povoljne trgovinske uvjete za izvoz svoje robe, posebice energije.

"Svijet se mijenja i trenutačno je u tranziciji između dva poretka. Iako je velika nuklearna sila, geopolitička važnost Rusije u nadolazećim vremenima bit će sve slabija. Wagnerova pobuna kojoj smo svjedočili u lipnju definitivno ukazuje na unutarnju slabost", izjavio je general Chauhan pa nastavio:

"Kina trenutačno zauzima važno mjesto u geoekonomskom svjetskom poretku, a u budućnosti ćemo je vidjeti još odlučniju. Doći će do konvergencije interesa između Moskve i Pekinga u kojoj bi se Sjeverna Koreja i Iran mogli pridružiti moćnijem, a Indija će iz svega toga izaći kao globalni lider juga".

Indijski vojni analitičar Pravin Sawhney optužio je Chauhana za "trgovanje američkom propagandom". Na X-u, bivšem Twitteru, napisao je kako Rusija ima "ogromne svemirske sposobnosti i izniman obrambeni industrijski kompleks".

Indijska novinska kuća The Wire izvijestila je kako su Chauhanovi stavovi oko slabljenja statusa moći i utjecaja Rusije "prevladavajući unutar domaćih vojnih krugova".

Newsweek je kontaktirao indijsko i rusko ministarstvo vanjskih poslova za komentar, ali odgovore još nisu dobili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 07:33