ZRAČNI ŠTIT

Šef Rheinmetalla poziva na gradnju europskog Iron Domea: ‘Prijetnja je sve veća...‘

EU ima u planu stvaranje zajedničke, integrirane protuzračne obrane do 2035. Trebala bi biti kompatibilna s NATO-ovim sustavima

Izraelski Iron Dome presreće Hamasovu raketu

 Anas Baba/Afp

Direktor Rheinmetalla, najveće njemačke tvornice oružja, pozvao je na stvaranje europske verzije izraelske Željezne kupole. Izraelski proturaketni sustav Iron Dome smatra se iznimno efikasnim.

Armin Papperger, direktor najvećeg europskog proizvođača streljiva Rheinmetalla, rekao je za Financial Times da bi tu ideju trebali razmotriti europski lideri. Inicijativa dolazi u trenutku kad su članice EU povećale izdvajanja za obranu u strahu od ruske prijetnje i mogućeg povratka Donalda Trumpa u Bijelu kuću.

image

Armin Papperger, direktor njemačke vojne kompanije Rheinmetall

Ina Fassbender/Afp

Na prijedlog njemačkog kancelara Olafa Scholza pokrenuta je inicijativa zajedničkog europskog zračnog štita ESSI (European Sky Shield Initiative). Cilj je inicijative osigurati integrirani europski sustav protuzračne zaštite, što podržava 21 europska zemlja. "Također mislim da je dobra ideja imati europsko rješenje slično Iron Domeu", izjavio je šef Rheinmetalla za Financial Times.

Iron Dome je mobilni zemaljski obrambeni sustav protiv raketa, topničkih i minobacačkih granata. Izrael ga od 2011. koristi za presretanje raketa kratkog dometa. Izraelske je proizvodnje, a koriste ga i Amerikanci. Drugi europski obrambeni stručnjaci kažu da Europa već ima kapacitet za protuzračnu obranu na svim razinama. "Dakle, to već postoji, samo je stvar odluke hoćete li ga koristiti ili ne", rekao je neimenovani vojni stručnjak za FT.

image

Izraelski Iron Dome lansira projektil za presretanje granate ispaljene iz pojasa Gaze

Jack Guez/Afp

Uspjeh Scholzove inicijative razbjesnio je Francusku, piše FT: Francuzi je smatraju loše zamišljenom jer izostavlja sustave protuzračne obrane europske proizvodnje, uključujući francusko-talijanski SAMP/T tvrtke MBDA.

image

Izraelski Iron Dome presreće Hamasovu raketu

Anas Baba/Afp

Rheinmetall je u veljači objavio da je za 600 milijuna eura njemačkoj vojsci prodao sustav protuzračne obrane kratkog dometa Skyranger 30 koji bi, među ostalim, trebao biti efikasan protiv bespilotnih letjelica. Obrambena strategija EU poziva na stvaranje integrirane europske zračne i proturaketne obrane do 2035. godine. Europska je komisija ovaj mjesec predstavila novi prijedlog proračunske podrške "europskim obrambenim projektima od zajedničkog interesa".

Integrirani sustavi protuzračne i raketne obrane navedeni su kao jedan od 22 obrambena prioriteta EU. Cilj je da budu kompatibilni s postojećim sustavima NATO-a. EU također priprema novu obrambenu strategiju koja ima za cilj potaknuti zajedničku nabavu vojne opreme. Menadžere u vojnoj industriji Bruxelles poziva na veću suradnju među tvrtkama kako bi se smanjilo udvostručavanje i dugoročno ojačala europska vojna industrija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. ožujak 2024 18:02