MASAKR U GAZI

Šef Fataha hitno otkazao sastanak s Bidenom, Hamas: ‘Pustit ćemo izraelske taoce u roku od jednog sata, ovo je uvjet!‘

Iz svijeta su počele stizati reakcije na napad na bolnicu u Gazi u kojem su poginule stotine ljudi

Napad na bolnicu u Gazi

 Dawood Nemer/Afp

Nakon napada na arapsku baptističku bolnicu al-Ahli u Gazi u kojem je, prema palestinskim izvješćima, poginulo najmanje 500 ljudi, a još stotine žrtava su pod ruševinama, Hamas je za raketiranje bolnice optužio Izrael i nazvao napad kriminalnim činom genocida.

I dok Izraelska vojska tvrdi kako ne može reći radi li se o izraelskom napadu te navodi da provjeravaju izvješća i prikupljaju detalje, američka televizijska mreža NBC izvijestila je kako im je jedan palestinski dužnosnik dao izjavu u kojoj je rekao da je Hamas spreman osloboditi sve civilne izraelske taoce u roku od jednog sata ako Izrael prestane bombardirati Gazu.

U međuvremenu, stižu izvješća o velikim prosvjedima na okupiranoj Zapadnoj obali, gdje je mnoštvo izašlo na ulice u znak prosvjeda nakon stravičnog napada na bolnicu. Pojavile su se i za sada neprovjerene informacije o velikom sukobu sigurnosnih snaga tamo dominantnog palestinskog pokreta Fatah, Hamasovog rivala, i prosvjednika u Jeninu. Na društvenim mrežama pojavile su se i snimke navodnog sukoba.

Abbas otkazao susret s Bidenom

Predsjednik Palestinske samouprave i šef Fataha Mahmoud Abbas proglasio je u međuvremenu trodnevnu žalost nakon izraelskog bombardiranja arapske bolnice al-Ahli u Gazi, javila je službena palestinska novinska agencija WAFA, kako prenosi Al Jazeera.

Abbas je također otkazao planirani sastanak s Joeom Bidenom dogovoren za sutra, kako su naveli visoki palestinski dužnosnici. Razne političke frakcije također su pozvale Palestince na Zapadnoj obali da razmotre pokretanje štrajka u srijedu u znak prosvjeda protiv smrtonosnog izraelskog napada na bolnicu.

Ubrzo su počele stizati prve međunarodne reakcije na napad na bolnicu koja je, prema izvješćima, mnogim civilima služila i kao sigurno utočište od izraelskih napada, dok se društvenim mrežama šire zastrašujuće snimke napada.

image

Prosvjedi na Zapadnoj obali

Zain Jaafar/Afp

Glavni direktor Svjetske zdravstvene organizacije osudio je zločin u objavi na X-u, ranije Twitteru. Tedros Adhanom Ghebreyesus pozvao je na "trenutačnu zaštitu civila" i na "poništavanje izraelskih naredbi o evakuaciji".

Egipat je osudio izraelski napad na arapsku bolnicu al-Ahli u Gazi, nazivajući ga "opasnim kršenjem" međunarodnog humanitarnog prava. "Ovaj namjerni napad na civilne ciljeve opasno je kršenje međunarodnog humanitarnog prava i osnovnih ljudskih vrijednosti", priopćilo je tamošnje Ministarstvo vanjskih poslova.

Pogođena i škola, šest mrtvih

Bolnica al-Ahli nije bila jedina civilna meta napadnuta u utorak u Gazi. Ranije je pogođena i škola kojom upravlja UN u kojoj su smještene tisuće raseljenih, pri čemu je ubijeno najmanje šest osoba.

Tamara al-Rifai, iz Agencije UN-a za pomoć i rad, rekla je za Al Jazeeru da se radilo o "izravnoj izraelskoj vatri" na objekt i još jedan izbjeglički centar u tom području.

"Napad na gusto naseljene izbjegličke kampove u kojima se ljudi skrivaju u školama i prostorijama UN-a je nešto što je krajnje šokantno. To je vrlo žalosno kršenje međunarodnog humanitarnog prava. Trenutačno nemam riječi", rekla je ona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 17:54